Србија и Балкан

Курти у страху од руских бораца: Барикаде на КиМ су биле Вагнерове

Премијер привремених приштинских институција оптужио је Србију да има договор са Кремљом да дестабилизује регион
Курти у страху од руских бораца: Барикаде на КиМ су биле Вагнеровеwww.globallookpress.com © POOL/Keystone Press Agency

Београд има пакт са Москвом, због чега би ЕУ требало да интервенише, навео је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у интервјуу италијанском листу "Стампа".

Поново је затражио више НАТО трупа на тзв. Косову, јер је, како каже, од Украјине до Косова непријатељ је исти: Путин, са којим "Србију има договор да дестабилизује регион". 

"Дијалог Србије и 'Косова' је неизвеснији него икада, јер се Београд томе противи, као нека врста 'окретних врата' кроз која Москва жели да индиректно угрози ЕУ", пише торински лист.

На питање новинара "Стампе" какву улогу Русија има на Балкану, Аљбин Курти је поново оптужио руског председника Владимира Путина да је "опседнут" тзв. Косовом.

"'Косово' је Путинова опсесија. Вучић је деведесетих година за свој слоган имао 'Велику Србију', а сада га је променио 'Српски свет', имитацију израза 'Руски свет'. Београд је најближи режим Кремљу. Србија поново жели 'Велику Србију', жели Републику Српску у Босни и Херцеговини, жели да трансформише Црну Гору у Украјину и жели да нам узме север 'Косова'. Када је у питању Заједница српских општина, није реч о правима Срба, већ о територијализацији права. Менталитет сличан оном деспотском Путновом менталитету", навео је Курти.

Он је, одговарајући на питање о ставу Србије према Русији, истакао колико је јака сарадња двеју држава, те да се, упркос неутралности Београда види коме је наклоњен спољнополитички.

"Србија је направила избор. Са Русијом је потписала три велика споразума", истакао је Курти, додајући да "има оних који не желе то да виде", али и да ЕУ мора много ефикасније да реагује.

"ЕУ мора бити јаснија и одлучнија. Србија није увела санкције Руској Федерацији, није осудила 'агресију на Украјину', а на истој страни са патријарх московски и све Русије Кирил је и Српска православна црква. Зато мислим да ЕУ треба да буде храбра. Да се ​​каже истина Београду и приступи реперкусијама према Србији због учињеног. ЕУ не треба да буде неутрална према земљи која није неутрална према Русији", рекао је премијер привремених приштинских институција.

Параноидни страх од Ноћних вукова и Вагнероваца

Као и пре неколико дана у интервјуу за аустријски "Стандард", Курти је и за италијански лист причао о својим страховима од српских снага. Није пропустио да понови и фиксације да се на територији Србије али и КиМ организоване групе Ноћних вукова и Вагнероваца удружују са Србима како би дестабилизовале лажну државу.

"Конкретна опасност је што се око границе 'Косова' налази 48 оперативних база српске војске и жандармерије, на мање од пет километара од нас. Ту су руски Ноћни вукови, а такође и Вагнерови плаћеници. Постоје слике са њиховим грбовима. Били су присутни и на барикадама на северу. Тих 16 барикада су биле Вагнерове барикаде", рекао је Курти.

Затражио је и додатне НАТО трупе, као и помоћ Италије оружаним снагама тзв. Косова.

"Граница између 'Косова' и Србије постала је граница између НАТО-а и Русије. Мислим да је потребна већа подршка НАТО-а са више војника, укључујући Италијане, на 'Косову' и подршка нашој војсци", закључио је Курти.

image