Србија и Балкан

Дачић се састао са Ердоганом: Србија и Турска фактор мира и стабилности у региону

Ивица Дачић каже да није реално очекивати да ће "Турска променити своје мишљење о питању статуса Косова", али да је изузетно битно то што је Ердоган рекао да њега једино занима мир и стабилност у региону
Дачић се састао са Ердоганом: Србија и Турска фактор мира и стабилности у региону© Танјуг/Служба са односе са јавношћу председника Турске

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, данас се у председничкој палати у Анкари састао са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и поручио да су две земље фактор мира и стабилности у региону.

"Сви састанци су протекли у атмосфери констатације да су наши односи у успону, да су можда чак и на историјском максимуму. То се огледа и у политичким односима, а и у економским. Наша размена је 2,5 милијарде годишње, а задатак који смо поставили је да дођемо до пет милијарди, можда и више", истакао је Дачић.

Највеће достигнуће је, казао је Дачић, што смо једни другима партнери и што нисмо део проблема у региону, већ смо "и једни и други фактор мира и стабилности".

"Турска је обећала да ће и она утицајем да допринесе на Приштину да поштује све раније договорене обавезе, да се чува мир и стабилност, избегавају инциденти и да се покуша да се дође до политичког договора. Наше опредељење је да сачувамо безвизни режим са Турском, без обзира што постоје притисци из Европске уније", навео је Дачић.

Подсетио је да су Србија и Турска потписале споразум о путовању без пасоша, односно само са личним картама. У том смислу, каже Дачић, не бисмо смели да дозволимо да идемо корак уназад, да поново враћамо визе. Зато ће Србија у парламенту ратификовати споразум о путовању са личним картама.

Напоменуо је да је Ердогана поздравио у име председника Србије Александра Вучића, који су обавили телефонски разговор.

"Ердоган је рекао да је Вучић његов велики пријатељ и да ће гледати да дође у фебруару у посету Србији, иако је то доста тешко имајућу у виду да их чекају избори", казао је Дачић.

Напоменуо је да није реално очекивати да ће "Турска сада променити своје мишљење о питању статуса Косова", али да је изузетно битно то што је Ердоган рекао да њега једино занима мир и стабилност у региону.

"То значи да он ће у свим разговорима, али и други званичници, у свим разговорима са Приштином истицати да је неопходно да се сачува мир, дијалог, поштовање свих договора и да нема инцидената. То је за нас довољно да неко направи такав утицај, да људи у Приштини не мисле да уживају подршку у томе да опструишу мировне договоре и да угрожавају мир и стабилност у региону", истакао је министар спољних послова.

Састанку је присуствовао и министар спољних послова Турске, Мевлут Чавушоглу који је раније данас разговарао са Дачићем.

Чавушоглу и Дачић су на конференцији за медије изјавили да сведочимо "златном добу" односа Србије и Турске, као и да ће они и даље наставити да се развијају у истм правцу.

Дачић је том приликом поручио да би Србија волела да Турска буде важан фактор стабилности у региону и да је наша молба да Турска искористи свој утицај на Приштину по питању примене Бриселског споразума на КиМ.

"То значи да је наша молба да Турска искористи свој утицај и када је реч о Приштини како бисмо имали конструктиван однос од Приштине када је реч о примени Бриселског споразума и других раније потписаних споразума, како бисмо уопште могли да разговарамо о неким трајним политичким решењима", рекао је Дачић након састанка са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом.

Дачић је разговарао и са председником Велике народне скупштине Турске, Мустафом Шентопом, а обишао је и Ататурков маузолеј где су положени венци.

image