Србија и Балкан

Колико је лицемерна Макронова честитка Вучићу поводом Дана државности Србије?

Један од аутора француско-немачког плана жели Србима и Србији придруживање Европској унији и истиче да то изискује "дијалог са Приштином", али и "усаглашавања са ставовима које брани ЕУ", илити признање независности тзв. Косова и увођење санкција Русији
Колико је лицемерна Макронова честитка Вучићу поводом Дана државности Србије?© FOTO TANJUG/ PREDSEDNISTVO SRBIJE

Српском председнику Александру Вучићу стигла је прва честитка поводом Дана државности Србије, целу седмицу раније, и то од једног од аутора француско-немачког плана који предвиђа да Србија прихвати независност своје јужне покрајине.

Наиме, председник Француске Емануел Макрон упутио је Вучићу "најсрдачније честитке" и изразио жељу да се настави развој односа између Србије и Француске који се "напајају из богате историје испуњене заједничким сећањима".

То "напајање из богате историје" и није најбоље прошло на прослави стогодишњице победе у Првом светском рату у Паризу када је Србија понижена – њен председник је ћушнут у запећак, док се тик иза најутицајнијих светских лидера налазио Хашим Тачи, тадашњи назовипредседник тзв. Косова, територије на чијем отимању од Србије Макрон ради.

Тада је тај потез француске владе тумачен као јасна политичка порука да је званичном Паризу "веома стало до косовских власти".

"Док су око Макрона били представници земаља савезница из Првог светског рата, али и председници Бугарске и Турске, као и немачка канцеларка, један човек скрајнут је ниже од саме земље и замољен да седне на супротној трибини (…) Александар Вучић, председник Србије, земље коју везује историјско савезништво и која је у Великом рату изгубила 28 одсто своје популације", писао је тада француски лист "Фигаро".

Тако је било у (скоријој) прошлости, а за будућност Макрон жели Србима и Србији придруживање Европској унији, свестан, како је написао, колико је тај европски циљ захтеван.

А тај "историјски избор" европског пута изискује "дијалог са Приштином у циљу нормализације, која значи снажно политичко ангажовање две стране како би се учинили неопходни компромиси", навео је у честитки председник Макрон.

Поменимо да је недавно истраживање које је за РТ Балкан спровела Нова српска политичка мисао показало да у Европску унију не жели чак 79,2 одсто испитаника ако би услов било признање независности тзв. Косова.

Европски пут "изискује, такође, и усаглашавања са ставовима које брани Европска унија, у вези са главним питањима спољне политике, али и недвосмислену подршку вредностима које су основа тих ставова", додао је Макрон.

Усаглашавање са ставовима ЕУ, подсетимо, подразумева и увођење санкција Русији, иако је 80 одсто грађана Србије против таквих мера према Руској Федерацији.

У остатку честитке један од аутора Шолц–Макроновог плана помиње исте, празне фразе о структуралним реформама, "међу којима је реформа правосуђа један од најбољих примера", затим подршку у модернизацији Србије "и за њено прикључење простору просперитета и безбедности који представља Европска унија, која је способна да одговори на тежње ваших суграђана".

Макрон ће се, како каже, лично ангажовати "да Француска настави са подршком у том циљу. Наставићемо да радимо како бисмо проширили наше билатералне односе".

Француска, по речима њеног лидера, намерава да учествује у пројекту београдског метроа, подржаваће Србију у њеној зеленој и дигиталној транзицији, а посебно га радује што је његова земља изабрана за почасног госта Сајма књига у Београду, 2023. године.

"Упућујући вам изнова своје срдачне честитке, молим вас, господине председниче, да примите изразе мог дубоког поштовања", закључује своју честитку Макрон док истовремено ради на цепању суверенитета и територијалног интегритета државе Србије.

image