Србија и Балкан

Линта: Хрватска наставља са прогоном крајишких Срба

Како је рекао, ради се о континуитету прогона крајишких бораца који траје од завршетка рата до данас са циљем застрашивања и оправдања "лажног мита" да су "Срби били агресори и злочинци, а Хрвати ослободиоци и жртве"
Линта: Хрватска наставља са прогоном крајишких Срба© Milos Tesic/ATAImages

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта саопштио је данас да најава посланика Домовинског покрета у Хрватском сабору Стипе Млинарића, да ће сваког месеца против Срба предати две до три кривичне пријаве за ратне злочине, представља један од бројних доказа непријатељске политике Хрватске према Србији и крајишким Србима.

Како је рекао, не ради се о новом "лову на Србе", већ о континуитету прогона крајишких бораца који траје од завршетка рата до данас са циљем застрашивања и оправдања "лажног мита" да су "Срби били агресори и злочинци, а Хрвати ослободиоци и жртве".

"Апсолутно је неприхватљиво да власт у Загребу наставља да несметано из године и годину хапси и процесуира крајишке Србе на основу лажних доказа и лажних изјава сведока. Потпуно је јасно да ће Хрватска наставити да прогони крајишке Србе који су учестовали о одбрани свог народа и наредних деценија", рекао је Линта.

Он је поново тражио да Србија отворено и недвосмислено стави до знања Хрватској да је неприхватљиво да и даље траје лов на крајишке Србе као да се ради о најобичнијим криминалцима и дилерима дроге.

На основу међународних потерница Бироа Интерпола у Загребу досад је широм света ухапшено више 180 Срба, а од 1991. године процесуирано је до данас више од 3.700 Срба, наводи се у саопштењу.

Линта истиче да су се припадници оружаних снага СФРЈ и војске и полиције Републике Српске Крајине часно и храбро борили да одбране и заштите свој народ од проусташког режима Фрање Туђмана чији је циљ био стварање етнички чисте хрватске државе.

Србија има уставну, законску и националну обавезу да заштити српске борце од прогона етнички мотивисаног хрватског правосуђа и пружи им стручну, правну и финансијску помоћ, закључио је Линта.

image