Србија и Балкан

Командант Кфора демантовао Османи: Нема доказа да Србија и "Вагнер" спремају напад на "Косово"

Сви догађаји који су се дешавали на северу последњих недеља и месеци више су везани за унутрашњу динамику него за спољашњу, каже Анђело Микеле Ристуча
Командант Кфора демантовао Османи: Нема доказа да Србија и "Вагнер" спремају напад на "Косово"© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Командант Кфора Анђело Микеле Ристуча демантовао је присуство припадника приватне руске компаније "Вагнер" на Косову и Метохији или било какав њихов "план да нападну Косово преко Србије", како је то устврдила председница привремених приштинских институција Вјоса Османи у интервјуу за британски "Телеграф".

"За сада немамо никакве доказе о томе. Бићу прецизнији, сви догађаји на подручју који су се догодили у протеклих пар месеци, недеља, више су повезани са унутрашњом динамиком него са спољашњим утицајем", рекао је Ристуча за Коссев.

Османи је пре две недеље изнела тврдње да припадници "Вагнер" групе заједно са "српским паравојним формацијама шверцују оружје и необележене војне униформе на Косово".

Српски циљ је, тврди она, да "припреме ситуације за могућу анексију – не кроз традиционалну војну операцију, већ кроз хибридну врсту напада".

Тренутну ситуацију на КиМ Ристуча оцењује као осетљиву и променљиву, али ипак мирну и знатно бољу него што је била у децембру.

"Можемо рећи да је ситуација сада много боља него у децембру. Међутим, постоји низ питања која нас забрињавају, као што је, на пример, опасан вакуум који је настао на северу након што су Срби са Косова напустили институције", нагласио је командант Кфора.

image