Србија и Балкан

Османи: Срби са Вагнером спремају анексију "Косова"

Председница тзв. Косова тврди да Срби заједно са руском војном групом шверцују оружје и војне униформе припремајући хибридни напад
Османи: Срби са Вагнером спремају анексију "Косова"© FOTO TANJUG/ Dopisnistvo KiM/ bg

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи, оптужила је руску групу Вагнер да заједно са Србима припрема "тајну операцију" која би требало да "постави темеље за потенцијални хибридни напад Србије на територију Косова".

Србија је за ово, наводи председница тзв. Косова, почела да се припрема "паралелно са руском анексијом Крима 2014. године".

Османи, даље у интервјуу за британски "Телеграф" тврди да Вагнер група сарађује са "српским паравојним формацијама" у шверцу оружја и необележених војних униформи на територију Косова.

"Они доносе оружје и униформе, али формално нису део српске војске. Србија жели да постигне своје циљеве, а да се то не назове војном операцијом", рекла је Османи додајући да је српски циљ да "припреми ситуацију за могућу анексију – не кроз традиционалну војну операцију, већ кроз хибридну врсту напада".

Заборављајући, или само игноришући иживљавање Косовских безбедносних снага на северу Косова и Метохије и нападе Албанаца на српску децу, Османи наводи да тензије у региону подстиче Београд у савезу са вагнеровцима.

"Тајна стратегија кријумчарења оружја спроводи се најмање шест месеци. Намера је управо иста као и она коју је имао Владимир Путин на Криму пре девет година. Ако погледате шта је Путин урадио 2014, то је потпуна копија. У почетку је инструментализовао Русе који су тамо живели, затим је правио све врсте лажних операција, а онда је послао ове паравојне групе", жали се Османи.

Она иде чак дотле да барикаде које су Срби постављали тражећи ослобађање сународника ухапшених на националној основи, назива "рововима и барикадама у војном стилу, какви би могли да се користе за борбу".

Параноја Османијеве види се и у наставку текста који је објавио "Телеграф".

"Два или три дана пре инвазије на Украјину, слушала сам толико светских лидера како говоре 'Путин није толико глуп, он то неће да уради'. То сада чујемо за Вучића – 'није он толико глуп, неће то да уради'. То што је Кфор на Косову не значи да Вучић то никада не би покушао. Не кажем да хоће, али увек морамо бити спремни да спречимо такав сценарио", рекла је она.

Она је оптужила Србију и да "Косово", Црну Гору и Босну и Херцеговину посматра као "привремене земље" које Београд жели да поново "апсорбује".

 

image