Србија и Балкан

Вучевић: Европски предлог није прихваћен јер ништа није потписано

Прихваћено је да то буде наставак разговора по тој платформи и да се говори о имплементационом плану, поручио је министар одбране Милош Вучевић
Вучевић: Европски предлог није прихваћен јер ништа није потписано© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Европски предлог је само платформа за наставак преговора Београда и Приштине, рекао је министар одбране Србије Милош Вучевић.

"Рекао бих да је врло јасно да није прихваћено пошто није потписано, нема ту велике дилеме, није то питање тумачења, већ питање да ли сте потписали неки документ. Прихваћено је да буде наставак разговора по тој платформи. Мислимо да је добро да Србија остане за столом, а не да буде на столу", рекао је Вучевић у интервјуу на Инсајдер телевизију, пренесе "Вечерње новости".

Министар Вучевић наводи да за Србију и даље постоје "црвене линије" које су неприхватљиве и због чега ништа још није потписано.

"Прихваћено је да то буде наставак разговора по тој платформи и да се говори о имплементационом плану, да видимо шта може да се прихвати и шта да реализујемо у наредном периоду. Оно што је по мени много битније, јесте медијска канонада да је 27. фебруара 2023. 'судњи дан'  у Србији, да се спрема издаја, да се зна да ће Вучић нешто потписати. Али није потписао, и онда ником ништа",  навео је он.

Коментаришући наводе високог представника Европске уније Жозепа Бореља о томе да су се обе стране споразумеле око предлога, те да се тиме више неће бавити, Вучевић је рекао да сумња у ту тврдњу.

"Ако се они неће бавити тиме, онда не знам, лакше је свима. Рекао бих да ће се бавити и да је то прихваћено као концепт, како је рекао председник Вучић. Шта ће се имплементирати и потписати, да ли ће се уопште нешто потписати, мислим да у овом тренутку то нико не зна", навео је.

Вучевић додаје да је циљ останак за преговарачким столом и избегавање "сценарија из деведесетих".

На питање колико је предлог уопште добар основ за преговоре због сегмената који се односе на укључивање Приштине у међународне институције, Вучевић је рекао да су изнете примедбе.

"Ми се томе противимо, то смо послали и писмено на шест страна 'нон пејпера', Република Србија је званично одговорила и изнела своје примедбе на предлог споразума. Зато што се противимо тој одредби и није потписан споразум. Поновићу, нисмо сагласни са свим стварима које пишу. Црвена линија за Србију јесте да се од ње тражи да призна 'Косово' као независну државу, односно да се Србија сагласи да тзв. Косово може да буде чланица Уједињених нација", рекао је Вучевић.

Додаје и да "нема косовске независности док се Србија са тиме не усагласи", а да је за све даље преговоре кључно формирање Заједнице српских општина ЗСО на основу Бриселског споразума.

"ЗСО је предвиђена у претходном споразуму из Брисела 2013. године. Нико нам није рекао да тај споразум није на снази, напротив, прекјуче су потврдили у Бриселу да је на снази Бриселски споразум и да постоје обавезе уговорних страна", навео је.

Дефицит у војсци је проблем и много богатијих држава

Говорећи о податку да је Србија уложила 700 милиона евра у ново оружје, Вучевић наводи да је то засновано на проценама изазова, опасности и безбедносних ризика.

"То што је улагано или ће бити улагано у војну индустрију, није само куповина наоружања и војне опреме, један део пакета се односи на модернизацију и нове технологије у систему одбрамбене индустрије Србије", рекао је.

О тренду напуштања војске и наводима да је у прва три месеца претходне године војску напустило више од 70 официра и подофицира, Вучевић негира, додајући да је у последње две године забележен раст броја припадника Војске Србије.

"Људски дефицит у војсци је проблем и САД, као и много богатијих држава у свету. То је разлог зашто неке државе које ми видимо као синоним за демократију и социјално одговорно друштво, враћају или имају војне рокове, јер не могу да попуне војни састав", додаје Вучевић.

На питање о набављању беспилотних летелица, Вучевић каже да је реч о наредби председника да се војна опрема модернизује.

"Постоји наредба председника као врховног команданта да се иде у модернизацију наоружања и војне опреме Војске Србије, плус имате искуства са украјинског ратишта, па је закључак струке да оно што почиње да доминира на ратишту јесу беспосадне летелице, тенкови, између осталог и дронови камиказе. Ми смо у процесу производње неколико таквих летелица у домаћој индустрији", навео је.

На опаску да се таквим наоружањем тргује по сајмовима, Вучевић додаје да сви произвођачи који се обрате Техничко-опитном центру Војске и прођу тестирање, и ако Војска Србије утврди да то функционише и одговара потребама, може да се прича о комерцијалним аспектима аранжмана.

"Овде се прави перцепција да Жељко Митровић, власник Пинка, сад прави дронове. Он не прави дронове него има неке инжењере који пројектују то. Упознао сам неке од њих, момци су доценти и професори на факултетима, имају стручно знање. Да ли је то довољно за Војску, то може да се добије као форма одговора кроз Техничко-опитни центар Војске", рекао је.

Афере се пласирају из других држава

Говорећи о аферама које се односе управо на наоружање, Вучевић је навео да су оне пласиране из других држава.

"Брине ме све оно што је усмерено против одбрамбене индустрије Србије. Било је афера које су пласиране из других држава кроз људе или медије у Србији које су директно утицале на положај одређених делова наменске индустрије. 'Крушик' је најбољи пример, где је напад ишао из једног медија из Бугарске, где је иста таква фирма конкурент нашем 'Крушику'", рекао је Вучевић, додајући да су многа питања у вези са тим за правосуђе, а не за њега.

Он је подсетио да се Србија 2000. године одлучила за капитализам, што значи да је државна и приватна имовина једнака.

"Приватне компаније могу да се јављају да купују од домаћих произвођача и да даље продају у складу са законском регулативом. То није забрањено. Да ли је државна компанија у том тренутку или у неком од сегмената могла да добије цену на трећем тржишту, то јесте упитно, али то је и закономерност тржишта", рекао је.

Вучевић је негирао тврдње о томе да је Србија продавала оружје зараћеним странама у Украјини.

"Србија није продала ниједан метак, мину, гранату или пушку било којој зараћеној страни на украјинском ратишту и то ће остати политика Србије. Ми имамо право да продамо оно што производимо свим купцима који донесу сертификат као крајњи корисник, и који дају потврду да неће даље продавати то наоружање и војну опрему без сагласности произвођача", рекао је Вучевић.

image
VV inauguration
banner