Србија и Балкан

Петковић: Вучић јасан да не пристаје на признање тзв. Косова ни на чланство у УН

"Ништа нас нису питали о европском плану. Дошли су с њим по принципу узми или остави. Они желе да реше косовско питање на начин који њима одговара", оценио је директор Канцеларије за КиМ
Петковић: Вучић јасан да не пристаје на признање тзв. Косова ни на чланство у УН© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је председник Србије Александар Вучић јасно ставио до знања у Скупштини Србије, као и током преговора у Бриселу 27. фебруара и после њих, да Србија не пристаје на признање тзв. Косова, ни на чланство у УН.

"У Бриселу смо 27. фебруара имали тешке разговоре. Ја сам сведок како се Александар Вучић борио сваког дана, али и у Бриселу", изјавио је Петковић за ТВ Пинк.

Рекао је затим да је део српске опозиције после бриселских разговора изнео "чисте лажи" да је то што се десило на састанку "велеиздаја".

"Могли сте да видите да ништа није потписано и да смо јасно рекли да ћемо наставити да разговарамо. Вучић је рекао и у Скупштини и у Бриселу и у разговорима са (Олафом) Шолцом и (Емануелом) Макроном нашу позицију и став да не пристајемо ни на 'де јуре' ни 'де факто' признање и да нећемо пристати на чланство Косова у УН", истакао је Петковић.

Нагласио је и да је српски председник тај став јасно изнео и пре разговора у Бриселу, те да се опозиција није извинила, а да су они "који су учинили све да на тацни предамо КиМ" наставили да обмањују и притискају.

Сврха Куртијевих изјава – избегавање формирања ЗСО

Директор Канцеларије за КиМ прокоментарисао је и изјаве премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да је он, за разлику од Вучића, хтео да потпише споразум.

"Пре свега он то говори како би избегао обавезу формирања Заједнице српских општина. Приштина већ десет година одбија да формира ЗСО која представља брану опстанка српског народа на КиМ", нагласио је Петковић и додао да Курти наставља да понавља да ће ЗСО урушити тзв. независно Косово.

Такође, рекао је да део српске опозиције користи Куртијеву реторику и да сви имају исти циљ – да отежају дијалог како ЗСО не би била формирана.

"Па да је ЗСО лоша, да ли би се Курти и претходне владе у Приштини опирале да не формирају ЗСО", упитао је Петковић.

О ЗСО је истакао и да Заједница не обухвата само четири општине на северу јужне српске покрајине већ и шест општина јужно од Ибра.

"То се односи на целокупни српски народ који живи на КиМ. Да они могу нормално да живе, имају примарну и секундарну здравствену заштиту. Да се економски развијају. Да имамо надлежности у образовању као и многе друге ствари које предвиђа ЗСО. Због тога се Приштина противи ЗСО", изјавио је директор Канцеларије за КиМ.

Београд није консултован о европском плану

О европском плану је рекао да Београд није консултован када је споразум писан.

"Ништа нас нису питали око тог плана. Нисмо учествовали у разговорима око креирања тог документа. Дошли су са њим по принципу узми или остави. Они желе да реше косовско питање на начин који њима одговара", оценио је Петковић и додао да је Вучић јасно рекао да не жели да преговара о учлањењу у УН, о независности, већ о ономе што може да буде имплементирано, али је, како је истакао, сваког дана суочен с притисцима  међународне заједнице и опозиције.

Нагласио је да су до 2012. године договорене многе ствари које су отежале позицију Београда у преговорима, попут "границе између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку".

"Наше је шта ћемо прихватити из плана. Дајте да наш народ нормално живи. Да омогућимо коришћење таблица, и економски развој", истакао је Петковић и додао да је за Београд и Вучића важна и мапа пута.

"Интересује нас и мапа пута. Зато председник жели да види како ће изгледати план имплементације", рекао је Петковић и закључио да "док траје мандат Александра Вучића, он ће се борити за Србију и за Косово и Метохију".

image