Србија и Балкан

Колико кошта грам злата и где се у Војводини баве сточарством? Питања која су намучила матуранте

Мали матуранти радили су пробни тест, а прави испит полагаће 21. 22. и 23. јуна
Колико кошта грам злата и где се у Војводини баве сточарством? Питања која су намучила матуранте© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Ученици осмог разреда основне школе завршили су полагање пробне верзије завршног испита из матерњег језика и изборног предмета, док су се дан раније опробали у решавању математичких задатака.

Према признању осмака, најтеже им је пао управо тест који су сами бирали.

Највећи број малих матураната, 38 одсто њих, на том тесту се определило за биологију, 29 одсто за географију, 16 одсто за историју, девет одсто за хемију, а осам одсто за физику, саопштило је Министарство просвете.

"Уплашио сам се јер смо прва генерација која сама бира предмет. За разлику од српског и математике, овај тест ми је био најтежи, а највише сам се намучио на питању о очњацима, јер ми није била јасна табела", признаје један од ученика за београдске медије.

Они који су полагали хемију истичу да нису очекивали ту количину теорије.

"Било је врло мало формула. Раствори су нам свима били тешки, да ли се нешто раствара у поларној или неполарној вези", објашњава девојчица из ОШ "Дринка Павловић" у центру града.

За ученике који су одабрали физику, најпроблематичнији је био 19. задатак.

"Требало је израчунати снагу електричне енергије. Питање је гласило: Колико електричне енергије потроши за 24 сата грејач снаге 800 волти?", објашњавају ђаци завршне године основне школе.

Према њиховим речима, историја такође није била лака.

"Двоумила сам се на сваком питању иако сам је најдуже спремала. Било је доста личности, ратова, битака, а врло мало година. Најтеже је било 20. питање, у коме се тражи име владара за време чије владавине је основано Народно позориште у Београду. Тешко је било и када је настала демократија", признаје једна од матуранткиња. 

Осмаци су имали тешкоће и са географијом.

"Била је тежа од математике и српског, а највећи проблем су ми била места у Војводини која се баве сточарством.", наводи осмакиња.

На тесту из математике, издвојило се питање о злату.

"Златар је купио 5 гр злата и 20 гр сребра по цени од 9.540 динара. После неколико дана је по истој цени купио 4 гр злата и 25 гр сребра по цени од 8.100. Колико кошта грам злата?", гласи задатак.

Њиховим колегама у Бору најтежа су била питања везана за књижевна дела.

"Најтежи је био 20. задатак у коме је дат одломак из романа писца Бранка Ћопића, и требало је да се заокруже тачне тврдње али то нисам разумео", каже ученик ОШ "Бранко Радичевић".

Ученици из Ужица сматрају да им је граматика теже пала од књижевности.

"У једном задатку тражило се да се одреде гласовне промене до којих долази када се реч 'радостан' каже у женском роду – 'радосна'. То нисам знала да урадим, а међу понуђеним одговорима требало је заокружити губљење сугласника и непостојано 'а'", објашњава ученица из Ужица. 

Новосађани су нагласили да су имали проблем са последња три задатка из српског језика, на које су им наставници и скренули пажњу да су прави показатељи знања.

"Добили смо текст који смо морали да прочитамо и онда да препознамо ко је писао тај текст, затим да одредимо мотиве у њему и од понуђених тврдњи заокружимо оне које су тачне у вези са текстом", открили су они.

Издвојио се и задатак из математике у којем су требали да израчунају удео протеина у пилећем месу.

"Био је задатак са 100 грама пилећег меса и у томе 22,5 грама протеина. Када се испече то буде за 30 одсто мање. Неко је купио 140 грама печеног меса и требало је да израчунамо колико је добио грама протеина у томе, ако се добро сећам", испричао је новосадски ученик.

Пробни завршни испит полагало је 64.747 ученика, према Министарству просвете.

Ружић: Циљ је да осмаци провере знање и упознају се са процедурама

Министар просвете Бранко Ружић рекао је да је циљ пробног завршног испита да помогне осмацима да провере своје знање, али и да се упознају са процедурама у вези са полагањем овог испита.

"Уједно, то је прилика да ученици процене колико су у овом тренутку спремни за предстојећи завршни испит, како би имали времена да употпуне своја знања, ово је прва генерација ученика која ће уместо комбинованог теста, као трећи тест, полагати један од пет предмета по избору", рекао је министар.

Задаци и решења пробног завршног испита биће објављени у среду, 29. марта, на сајту Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Иначе, права мала матура полагаће се 21. 22. и 23. јуна.

image