Србија и Балкан

Дрецун о таблицама: Срби на северу КиМ не треба да очекују конфискацију возила

Истекао рок приштинских власти за пререгистрацију возила, Срби на Ким узнемирени
Дрецун о таблицама: Срби на северу КиМ не треба да очекују конфискацију возила© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Иако су из Брисела поручили да споразум Београда и Приштине из 23. новембра око регистарских ознака на Ким нема постављени крајњи рок, нити датум истицања, возила са српским таблицама ових дана била су паљена, што је изазвало узнемиреност међу Србима у покрајини, нарочито јер је из Приштине раније најављено да 31. марта у поноћ истиче рок за пререгистрацију возила.

Александар Арсенијевић из Грађанске иницијативе Српски останак рекао је за Бету да Срби са КиМ нису добили никакве инструкције од Београда да ли би требало да своја возила региструју на РКС таблице и да се због тога налазе "између чекића и наковња" и не знају шта да раде.

"Грађани су у паници, плаше се да ће им аутомобили бити одузети уколико их не буду регистровали на РКС таблице", рекао је Арсенијевић.

Председник Србије Александар Вучић поручио је раније да споразум Београда и Приштине о регистарским таблицама на северу Косова и Метохије нема ограничење.

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да Срби на северу "Косова" не треба да очекују конфискацију возила због регистарских таблица.

"Проблем је у томе што нема политичке воље код Приштине да се реши проблем са таблицама, јер жели да злоупотреби то питање за решавање статусних питања, да преко таблица натера Београд да прихвати тзв. државу Косово, да таблице не буду статусно неутралне и да то представи како некакав успех у наводном дефакто признању лажне државе Косово", рекао је Дрецун за РТС.

Према његовим речима, рокови не постоје, проблем ће се решавати у наредном периоду, а људима треба омогућити да могу слободно да се крећу, да их нико не малтеретира.

"Претпостављам да се Приштина неће усудити да изазива нову дестабилизацију, јасно је поручено Приштини, првенствено од стране САД и ЕУ да више не сме да буде никакве дестабилизације на северу Косова и Метохије. Да бисте се лечили, да бисте школовали децу, да бисте се се кретали – морате имати ауто на располагању, нећете коњским запрегама у 21. веку. Ако вас неко онемогућава из процедуралних разлога зато што то питање жели да политички злоупотреби у неке друге сврхе, онда то представља ситуацију која захтева одговор српског народа", ирекао је Дрецун.

Сматра да би Приштина морала да буде обазрива, посебно у фази када се разговарао о како каже, "могућем споразуму о нормализацији односа", када ће за пар дана бити наставак разговора у Бриселу између преоговарачких тимова и упозорења да Запад више неће да троши своје ресурсе у решавању кризних ситуација.

"Приштина ће, ипак, разумети те поруке и одустати од тога да Србе поново малтретира и терорише, да им угрожава слободу кретања", додаје Дрецун.

Дрецун каже да је портпарол ЕУ Петер Стано био јасан да нема рокова и да су већ послате поруке да се избегну такве ситуације које би водиле новој ескласлацији кризе.

"Ако имамо и јаке поруке које стижу из водећих центара моћи да не сме да буде дестабилизације, Приштина мора да разуме те поруке. За Србе на северу који неће да прихвате да живе у лажној држави Косово је то животно питање, то није симболично питање, ако неко стави таблице са РКС ознаком, са ознаком лажне државе Косово – то је нешто што може да буде посредно фактор угрожавања опстанка Срба на северу КиМ. Јединствен став је битан", рекао је Дрецун.

Фатмир Шехоли, директор НВО Институт за афирмацију међуетничких односа рекао је за "Данас" да се нада договору.

"Надам се неком договору. Иначе, ако почне примена, онда можемо очекивати тензије на северу", рекао је Шехоли и подсетио да су у Северној Митровици и Звечану у ноћи између четвртка и петка запаљена три аутомобила регистрована на РКС таблице, чији су власници Срби. Ноћ раније, у Зубином Потоку запаљена су два аутомобила. Свих пет случајева, полиција је окарактерисала као "подметање пожара".

image
VV inauguration
banner