Србија и Балкан

Рама види сличности између Тачија и Зеленског, нада се да украјински председник неће бити осуђен

Тачи је "косовски Џорџ Вашингтон", поручио албански премијер
Рама види сличности између Тачија и Зеленског, нада се да украјински председник неће бити осуђен© Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Албанија ће подићи свој глас где год је потребно да одбрани борбу коју је Ослободилачка војска Косова (ОВК) водила "за слободу Косова од геноцида Слободана Милошевића", поручио је албански премијер Еди Рама.

Он је направио поређење између Владимира Зеленског и Хашима Тачија, који је у хашком затвору због оптужби за ратне злочине, рекавши да се нада да, због логике које се примењује, председник Украјине једног дана неће завршити у затвору, преноси "Газета експрес".

"Истина је важнија од онога што људи мисле када им је непријатно. Неки људи и власти или моје колеге то не желе да виде. То нема везе са судским спором. Реч је о делу који је првобитни грех који га је овде довео. Извештај Дика Мартија о Косову је руска замка", нагласио је он током дискусије у Лондону.

"Требало би неко да ми каже где су ти органи који су извађени и који су слати на запад, где су? Нема доказа", рекао је Рама и додао да је извештај Дика Мартија срамота, те да ће истина изаћи на видело.

"Надам се да Зеленски неће једног дана завршити у затвору, због ове логике. Милошевић је осуђен као ратни злочинац (?!), док је Хашим Тачи, 'косовски Џорџ Вашингтон', у то време био косовски Зеленски. Стога се надам да неће бити осуђен због ратних злочина", нагласио је Рама.

Оптужити за ратне злочине некога ко је водио устанак против агресора који је желео "етнички геноцид", је апсурдно, сматра он.

image