Србија и Балкан

Дачић: Спровешћемо само оно на шта смо се обавезали

Неки чак и овде у Србији желе да минимизирају значај Заједнице српских општина, а ја ћу подсетити да је то највећи добитак који смо ми успели да остваримо од резолуције 1244 до данас, поручио је министар спољних послова Србије
Дачић: Спровешћемо само оно на шта смо се обавезали© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Србија може да спроведе само оно што је преузела као обавезу. Председник је јасно истакао наше црвене линије, зато није хтео ни да потпише те акте, усмено се оградио од тих делова који су за нас спорни - независности Косова и чланства у УН, рекао је у интервјуу за "Блиц ТВ" министра спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је оценио да од тога "нема одступања", зато што је то српска државна политика.

Говорећи о томе да ли ће притисци међународне заједнице, а пре свега САД и ЕУ, одиграти кључну улогу за коначно формирање ЗСО, Дачић је истакао да очекује да ће Приштина учинити све како би избегла формирање ЗСО.

"За нас је веома позитивна чињеница што је веома јасно речено да је обавеза Приштине да то учини одмах, према томе ту нема никакве дилеме и видећемо да ли Приштина то жели да уради или не. Као што знате, наше поверење у Приштину је минимално, готово да не постоји и знамо да ће они учинити све да опструирају формирање ЗСО и то ставља велики облак сумње у њихове добре намере", рекао је Дачић за "Блиц ТВ".

Министар спољних послова Србије је додао да Заједница српских општина смета и појединим људима у Србији. 

"Неки чак и овде у Србији желе да минимизирају значај Заједнице српских општина, а ја ћу подсетити да је то највећи добитак који смо ми успели да остваримо од резолуције 1244 до данас, то ће бити прве српске институције на Косову и Метохији", истакао је.

Одговарајући на питање зашто је одлучено да Српска листа не учествује на локалним изборима у четири српске општине на северу КиМ, Дачић је навео да је расписивању избора претходило спровођење терора над српским становништвом.

"Мислим да је свима познато под каквим условима су расписани избори и шта је све томе претходило, претходио је један терор према српском народу, избори треба да буду део договора, Српска листа је рекла да у томе не жели да учествује. Када се створе услови у складу са добром вером, како се то каже, после ових разговора, када се види шта се жели са заједницом Српских општина, сигурно је да је то нешто о чему се може разговарати", оценио је шеф српске дипломатије.

Упитан да прокоментарише своју изјаву да је увођење санкција Русији могуће уколико грађани и привреда почну да трпе велику штету, Дачић је истакао да су притисци на Србију велики, али да до сада није било разлога за преиспитивање одлуке да се санкције Русији не уводе. 

"Наш став који смо утврдили на савету за националну безбедност и пре годину дана и даље актуелан, а то је да ми осуђујемо кршење теретног интегритета Украјине, јер је то наш универзалан принцип, јер ми осуђујемо и кршење нашег територијалног интегритета, али са друге стране, да због наших државних и националних интереса, укључујући економске, нисмо се одлучили за увођење санкције према Русији. Могуће је наравно да ситуација буде другачија и да буде нова, али до сада није било разлога за испитивање те одлука, а чули смо од председника Вучића и он је говорио о томе, да су притисци велики, али са друге стране Србија се држи свог принципа оног става и никаквих промена тог става до сада није било", навео је он.

Поводом оптужби појединих медија да је "ишао на рапорт код амбасадора Руске Федерације у Србији Александра Боцан-Харченка", шеф српске дипломатије је рекао да нико из државног руководства не иде на рапорт ни код кога, те да су ставови Србије свима јасни и добро познати. 

"Видео сам коментаре неких, да кажем опозиционих медија, 'Дачић на рапорту код Руса', па чекајте, он долази код мене на састанак. Ја не идем на рапорт и нико из државног руководства не иде на рапорт ни код кога. Ми имамо јасне ставове и сви су упознати са тим ставовима. Ми ове године обележавамо 185 година наших дипломатских односа. Настављамо сарадњу, наш став је јасан око Украјине, ми се придржавамо ток става и када је реч о међународним организацијама, осим што нисмо увели санкције Русији, наш став је непромењен и немамо разлога да се било коме правдамо због тога", навео је Дачић. 

image