Србија и Балкан

Предраг Марковић у подкасту "Локомотива": САД су на историјском минимуму

Низ дипломатских пораза САД на Блиском Истоку полако стиже и до строго контролисаног америчког медијског мејнстрима, а сенатор Марко Рубио, најављује да САД неће бити у стању да било коме уводе санкције, услед надирућег тренда дедоларизације, констатују аутори Тиосав Пурић и Марко Николић у 21. емисији "Локомотиве"
Предраг Марковић у подкасту "Локомотива": САД су на историјском минимуму

Након тродеценијске владавине Мила Ђукановића, антисрпски режим у Црној Гори је коначно срушен. Међутим, какве ће импликације политичка победа некадашње опозиције над ДПС-ом имати по статус српског народа, остаје да се види у будућности.

Аутори подкаста су разговарали о изјавама које је новоизабрани председник Јаков Милатовић, дао током претходних дана,"репризнајући" тзв. Косово и поздрављајући улазак Финске у НАТО.

Посебна тема подкаста били су протести у Француској и европско-француска дипломатска иницијатива на Далеком Истоку.

Приликом посете Кини, француски председник Емануел Макрон и једна од челница бриселске бирократије, Урсула фон дер Лајен, акценат су ставили на источноевропску кризу. Међутим, док су Макрон и Фон дер Лајенова апеловали на кинеског председника Сија да "уразуми Путина", како преносе западни медији, кинеска порука је била јасна: сарадња са Европом је могућа, али под условом поштовања реалности о мултиполарном свету.

За то време, у Азији се консолидују снаге које одбијају да признају америчку хегемонију. Арапска нафтна индустрија се све чвршће везује за кинеско тржиште, док земље АСЕАН-а, предвођене Индонезијом, отворено одбацују доминацију долара, јена, евра и британске фунте. Штавише, председник Индонезије отворено позива на избегавање Визе и Мастеркарда, позивајући се на пример западних санкција Руској Федерацији.

Низ дипломатских пораза САД на Блиском Истоку полако стиже и до строго контролисаног америчког медијског мејнстрима. Један од проминентнијих апологета империјализма, сенатор Марко Рубио, најављује да САД неће бити у стању било коме да уводе санкције, услед надирућег тренда дедоларизације.

 О свему овоме, али и о низу других тема, аутору подкаста разговарали су са проф. др Предрагом Марковићем, који сматра да су САД на свом историјском минимуму.

"Америчко друштво бира између излапелог старца и лудог старца", констатује Марковић говорећи о стању у некадашњој предводници  униполарног поретка.

 "Локомотива" подкаст емитује се сваке суботе у 19 часова.

image