Србија и Балкан

"Политика": Оптужују Србију за геноцид да сакрију сопствене злочине

Сарајево и Приштина прибегавају оптуживању Србије за наводни геноцид сваки пут кад не знају шта да раде и какву политику да воде
"Политика": Оптужују Србију за геноцид да сакрију сопствене злочине© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM

Суочене са оштрим критикама опозиције и албанске интелектуалне јавности, привремене приштинске институције су покренуле низ акција којима је циљ да локални Срби направе погрешан потез, пише лист "Политика".

На КиМ је у току игра живаца у којој је циљ да се испровоцира друга страна да направи погрешан корак и да се истовремено оптужи за пропаст споразума.

Лист оцењује да када све то не да конкретне резултате, онда косовски Албанци прибегавају опробаној тактици да се Србија оптужи за наводи геноцид учињен према Албанцима током агресије НАТО-а.

Штавише, пре неколико година је у оптицају била жеља Приштине да подигне тужбу против Београда за геноцид, што је подржало политичко Сарајево, од чега се касније врло брзо одустало. 

Адвокат Горан Петронијевић каже да је сама помисао да Приштина подигне тужбу за геноцид - бесмислена, те да је апсурдно да један део државе подиже међународну оптужницу против остатка земље.

"Народ има једну изреку - 'Кога сврби он се чеше'. Оно што су Албанци урадили Србима на КиМ, граничи се са геноцидом. Сада долазе на наплату резултати њиховог рада као што су убијање, малтретирање, протеривање свих неистомишљеника, а посебно Срба. Али суд у Хагу, да је дао правну квалификацију убијања Срба, то би било етнички мотивисано убијање. А не да је то учињено ради стављања под контролу КиМ - што се у оптужницама ставља на терет вођама терористичке ОВК. По томе испада да су они своје сународнике убијали из политичких разлога", истиче Петронијевић.

Он додаје да је приметно последњих година, да Сарајево и Приштина прибегавају оптуживању Србије за наводни геноцид сваки пут кад не знају шта да раде и какву политику да воде. 

"У свим овим нашим догађањима, два догађаја су се највише приближила геноциду иако формалноправно немају све елементе, а то су 'Олуја'и деловање ОВК на етничком убијању и протеривању Срба на КиМ", закључује.

Некадашњи председник Извршног већа КиМ Зоран Анђелковић каже да када се замене тезе, онда на сваки начин "гураш" ту причу да би доказао да си угрожен. Он наводи да су на тој тези угрожености створили атмосферу да сви треба да им помажу и да им чине.

"У тој дипломатској и медијској борби најважније је рећи што оштрију реч и изнети што тежу дисквалификацију према Србима и Србији. Они мисле да на тај начин добијају значајније поене у западном делу јавности. Никога чињенице и подаци не интересују. Држава Хрватска нас је оптуживала за геноцид, да би се заборавио Јасеновац. Сличан сценарио је на КиМ", истиче Анђелковић.

Он се присећа разговора са једном сенаторком из САД пре двадесетак година, када је износио чињенице о злочинима које је починила ОВК, "а она врти главом".

"Питам је шта је спорно и да ли нешто од података које сам изнео није тачно, она ми каже да не сумња да иза свега тога стоји ОВК, али да, како је навела, они нису терористичка ОВК, већ да је реч о борцима за слободу. И да они у тој борби за слободу имају право да убијају и да киднапују", наводи Анђелковић.

Подсећа да то није ништа ново и да је и за време велике Југославије Србија увек била крива и одговорна за све. 

"Додуше, није се употребљавала реч 'геноцид', али су сви говорили да, рецимо, новац из Словеније и Хрватске остаје у Београду. Недуго затим, с КиМ су кренуле оне познате приче 'Трепча ради, Београд се гради'. Тако је и сада. Важно је да се Београд за све оптужи и користи се све оштрији термин. Они на тај начин крију шта су све радили и какве су злочине чинили", сматра Анђелковић.

image