Србија и Балкан

Стано: Потписано се мора спровести иначе следе последице

Србија је у обавези да спроведе ставке споразума и анекса ако жели да направи прогрес у процесу приступања ЕУ
Стано: Потписано се мора спровести иначе следе последицеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Портпарол Европске уније Петер Стано рекао је да је Охридски споразум политичка обавеза обе стране и да би могуће одбијање примене свега што је договорено, могло имати негативне последице.

"То је политичка обавеза обе стране, обавезали су се да имплементирају све ставке без одабира. Недостатак имплементације може довести де политичких последица, последица по углед, али и финансијских последица. А то је и наведено у споразуму око којег су се обе стране сагласиле", поручио је Стано.

Поводом изјаве председника Србије Александар Вучић да ће Србија неке делове европског предлога за нормализацију односа Београда и Приштине применити, а друге не, Стано је рекао да неће коментарисати примедбе без целог контекста, али да су обе стране пристале у Охриду да одмах почну са имплементацијом свих ставки споразума, укључујући и анекс.

"Европски комесар за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ крајем прошлог месеца је био веома јасан да оно на шта су пристале тзв. Косово и Србија мора да буде имплеметирано", рекао је Стано.

Он је објаснио да ће све ставке споразума и анекс бити у Поглављу 35 о преговорима што значи да је Србија у обавези да имплементира ставке споразума и анекса ако жели да направи прогрес у процесу приступања ЕУ.

Стано је рекао да се ствари померају унапред и поменуо прошлонедељни састанак о имплеменатцији на нивоу шефова преговарачких тимова.

"ЕУ верује да када се партнери обавежу да ће то испунити, овде није питање интерпретације што осећамо и шта смо рекли. Борељ је издао саопштење после дијалога у Охриду на који су пристале обе стране", рекао је Стано.

Објаснио је да ако се на нешто политички обавежете, а то не испуните доводите у питање сопствени кредибилет и процес приступања ЕУ.

"Србија се уговорно обавезала кроз измене поглавља 35 које ће испоручити, ако то не уради, то ће имати утицај на процес приступања ЕУ, који је један од приоритета земље" закључио је портпарол ЕУ.

image