Србија и Балкан

Архимандрит Сава Јањић: Посебан правни положај за цркву на КиМ

Господ на крсту је Цар славе који вољно страда из љубави, навео је архимандрит и игуман манастира Дечани
Архимандрит Сава Јањић: Посебан правни положај за цркву на КиМwww.globallookpress.com © RUSSELLGORDON.NET/Russell Gordon / DanitaDelimont.

Да би црква са свештенством, монаштвом и народом живела нормалним животом на КиМ мора јој се обезбедити посебан правни положај, каже архимандрит и игуман Манастира Високи Дечани Сава Јањић.

"Дечанима је додатно потребна и посебна безбедоносна заштита, имајући у виду све досадашње нападе на манастир. Оваква решења нису сама по себи политичка питања, већ општецивилизацијска", рекао је архимандрит Сава Јањић за "Политику".

Он је додао да заштита српских верских објеката треба да буде у служби јачања верских слобода на КиМ и да се мора радити на превазилажењу предрасуда које деле народе на овом подручју.

"Дечани су симбол сусрета различитих уметничких традиција и пример где су вековима не само православни Срби већ и остали људи који овде живе, у овој светињи познавали дом Божији", навео је архимандрит.

Свођењем једног народа на политички идентитет губи се, каже, дубљи смисао, јер народи који живе етничким идентитетом су у сталном су конфликту због власти, моћи и територија.

Архимандрит је поводом Васкрса рекао да је распеће Исуса Христа неодвојиво од његовог васкрсења и да му је циљ успостављање заједнице између човека и Бога.

"Господ на крсту није паћеник и трагичан лик у драми људског слепила и зависти, већ цар славе који раширених руку грли васцелу твар, који вољно страда из љубави", навео је архимандрит.

Јањић је, коментаришући сукобе и поделе у свету,  истакао да је тајна васкрсења у томе да позива све да се заједно сједине у Христу и да на друге не гледају као на супарнике и непријатеље.

"Где год имамо поделе, ратове и сукобе, ту царује мрак и непознавање љубави Божије, ту људи измучени духовном жеђу и одсуством познања живота копају себи 'бунаре испроваљиване', а не знају да нађу 'извор воде живе'", закључио је архимандрит.

image