Србија и Балкан

Милатовић мења традицију: Заклетву ће положити у Подгорици, а не на Цетињу?

Милан Кнежевић коментарисао је вести да инаугурација новог председника Црне Горе неће бити на Цетињу, већ у Скупштини Црне Горе речима: А да пробамо у Бахмуту?
Милатовић мења традицију: Заклетву ће положити у Подгорици, а не на Цетињу?© TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Новоизабрани председник Црне Горе Јаков Милатовић положиће заклетву пред народним посланицима у Скупштини, казао је Милатовић за РТЦГ, не прецизирајући да ли ће то бити у Подгорици или на Цетињу каква је традиција важила до сада.

"Вијести" су објавиле раније да ће инаугурација бити одржана због безбедносне процене у Подгорици, а не на Цетињу, месту које је према црногорским законима у посебном статусу, дефинисано као Престоница.

Милатовић је на питања РТЦГ о инаугурацији одговорио да ће у овој, и свакој другој ситуацији док буде председник додатно уважавати процене и одлуке надлежних органа. Инаугурација је заказана за 20. мај.

Један од лидера ДФ Милан Кнежевић коментарисао је вести да инаугурација новог председника Црне Горе неће бити на Цетињу, већ у Скупштини Црне Горе.

"Значи опет не можемо на Цетиње. А да пробамо у Бахмуту? Ја ћу замолити Путина, а Дритан нека замоли Зеленског. Дако нам учине толико. Заслужио је Јаков, помирио је Црну Гору", написао је Кнежевић на Твитеру.

Милатовић је између два круга председничких избора физички нападнут непосредно пре скупа који је био одржан на Цетињу. Окупљена група грађана најпре га је вређала, а потом и ударала кишобранима, због чега је реаговала полиција.

Милатовић од тада има привремено полицијско обезбеђење, а након избора као председник државе свакако ће бити штићена личност.

Инаугурација, односно свечано проглашење председника на седници Скупштине, одржавала се у Владином дому на Цетињу. У Престоници је и резиденција председника државе. Тамо почиње и свако редовно пролећно и летње заседање парламента, односно одржава се прва седница.

image
VV inauguration
banner