Србија и Балкан

Дачић: Нећу отићи у Савет Европе ако почну процедуру за пријем тзв. Косова

Србија неће дозволити да се њена конструктивност посматра као слабост, поручио је министар спољних послова и додао да у Савет Европе никада није примљено нешто што није држава
Дачић: Нећу отићи у Савет Европе ако почну процедуру за пријем тзв. Косова© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да можда неће отпутовати у Стразбур поводом 20 година од пријема Србије у Савет Европе због најава да ће Комитет министара СЕ 19. априла отпочети процедуру и расправу за пријем тзв. Косова у ту организацију, на десетогодишњицу од потписивања Бриселског споразума.

"Каква је то порука? То је понижење и порука да 'Косово' може да ради шта хоће. Ако су те најаве тачне, ја свакако нећу сутра отићи у Стразбур", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са министарком спољних послова Габона Јоландом Нијонде и додао да "у Савет Европе никада није примљено нешто што није држава".

Истакао је да је немогуће да се са једне стране брани територијални интегритет Украјине, а да се са друге стране руши територијални интегритет Србије.

"Ако неко мисли да ћемо се ми томе радовати или подржати, мислим да је апсолутно на погрешном путу", рекао је Дачић.

Он је упитао докле је Приштина стигла са формирањем Заједница српских општина на Косову и Метохији.

"Десет година лажу да ће то формирати. Таква једна порука нам поставља питање о даљем ставу Србије према Савету Европе, учешћу председника Вучића који је на самиту у Исланду. Ми сигурно нећемо дозволити да неко понижава Србију", рекао је Дачић.

Он је додао се не зна да ли ће у Стразбуру пријем тзв. Косова бити на дневном реду, али да Србија неће дозволити да се њена "конструктивност посматра као слабост".

"Ми то нећемо дозволити. Зар 'Косово' десет година после потписивања Бриселског споразума и одбацивања обавеза да формира ЗСО, треба да буде награђено отпочињањем процедуре за њихов пријем? То је такав фаул, да је то неопростиво", рекао је Дачић.

image
VV inauguration
banner