Србија и Балкан

Честитка Србима за Васкрс: Бацили молотовљев коктел на српску светињу у Призрену

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер састао се тим поводом са владиком рашко-призренским Теодосијем и осудио покушај паљења цркве
Честитка Србима за Васкрс: Бацили молотовљев коктел на српску светињу у Призрену© Зоран Шапоњић

На Цркву светог Пантелејмона у Призрену бачена је експлозивна направа на други дан Васкрса.

Из косовске полиције раније су саопштили да је у близини врата српске цркве касно синоћ избио пожар који је угашен.

Српска листа је саопштила да је то последица запаљиве реторике режима Аљбина Куртија, а да се пуком срећом и захваљујући случајном пролазнику који је брзо реаговао ова светиња није у потпуности уништена.

У 21. веку на тлу Европе, на територији коју косовски лидери рекламирају као бастион демократије и људских права, како подсећају, уништавају се верски објекти српског народа, пред очима локалних и међународних безбедносних институција.

Ово је још један доказ нетрпељивости са којом се суочава српски народ, али и доказ потребе да се положај и имовина Српске Православне Цркве на Косову и Метохији морају заштитити уз јаке гаранције на међународном нивоу.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да покушај паљења цркве, на коју је бачена експлозивна направа, јасно указује да би албански екстремисти поново да руше и пале споменике српске културне баштине на КиМ и протерају преостали српски живаљ са ових простора.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер састао се тим поводом са владиком рашко-призренским Теодосијем и осудио покушај паљења цркве.

Он је позвао власти да починиоце приведу правди.

Подсећамо да је Црква светог Пантелејмона, и српске светиње у царском граду Призрену страшно страдале након 1999. године, посебно у Мартовском погрому 2004. године, и да никада нико за то није одговарао. Фондација Делије пре две године учествовала је у обнови цркве.

Позивамо надлежне међународне институције, пре свега КФОР и ЕУЛЕКС да заштите Србе и српске светиње, јер је подстицање мржње према свему српском постао део свакодневних изјава лидера косовских институција, које показују да нису спремне да штите наш народ и наше светиње, наводи се у саопштењу Српске листе.

image
VV inauguration
banner