Србија и Балкан

Срби заробљени у Судану: Зашто евакуација (још) није могућа?

Велики број станаца, међу којима и 23 држављанина Србије, заробљено је у Судану, у ком већ неколико дана трају жестоке борбе између војске и паравојних јединица
Срби заробљени у Судану: Зашто евакуација (још) није могућа?© Tanjug/AP Photo/Marwan Ali

Евакуацију из Картума, главног града Судана у којем од суботе трају жестоке борбе између војске и паравојних снага, затражило је 23 српских држављана.

Шанса да они буду извучени из ове земље тренутно је – нула, рекао је за Н1 почасни конзул Србије у Судану Ахмед Муфти.

"Разматрамо све могућности да евакуишемо наше држављане у сарадњи са другим амбасадама и другим дипломатским представништвима. У контакту смо са Уједињеним нацијама, Европском унијом, када они буду евакуисали своје гледаћемо да и ми будемо укључени у то", казао је почасни конзул.

Он је истакао да за сада могућност евакуације не постоји.

Како каже, аеродром у Картуму је потпуно уништен и на њега се пуца већ пет дана и дању и ноћу.

Слична ситуација је и са око 150 држављана Немачке који се налазе у тој блискоисточној држави. Како преноси "Шпигл", први покушај њиховог спасавања од стране Бундесвера није био успешан.

Немачко ваздухопловство послало је транспортни авион А400М. Упутио се у правцу Картума у среду, а у току лета био је приморан да слети у Атини како би допунио гориво.

Пошто се око аеродрома у суданској престоници и даље воде борбе, Бундесвер је био приморан да обустави мисију и транспортни авион врати у Немачку, пренео је "Шпигл".

Конзул Србије у Судану Муфти је рекао да странци, па и српски држављани, углавном живе у околини аеродрома, који се налази у центру града. Управо у тој области се већ пет дана непрестано воде борбе, нема ни воде ни струје, понестају залихе хране, али и горива за генераторе за струју.

Конзул је рекао да су се за евакуацију обратила 23 српска држављанина, углавном они који су се у Судану задесили због посла.

"Имате две врсте дијаспоре. Прво су полусуданци, полусрби који имају двојно држављанство. Они имају и своје фамилије тамо, није нам се нико од њих претерано обратио. Други су они који су се затекли тамо пословно или на кратко. Они би да се врате пошто нема шта тамо да их задржава више. Део њих су делови неких организација. Или су већ са УН или су за неке стране фирме", рекао је Муфти.

Он је додао да та група српских држављана чека информације о евакуацији коју би могле да организују организације за које раде.

Упитан ко би тренутно могао да организује хитну евакуацију из Картума, Муфти одговара – нико.

Он подсећа да је Судан затворио свој ваздушни простор на 15 дана, уз претње да ће се оборити свака летелица која прекрши забрану и покуша да прелети преко суданског неба.

"Одакле да се евакуишеш? На том аеродрому нема где да се слети. Пуца се свуда. Три пута објављују примирје којег се не придржавају уопште", нагласио је почасни конзул Србије у Судану.

Дачић: Србија нема могућност да евакуише

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић замолио је министарку спољних послова Француске, Катрин Колона, за помоћ у евакуацији неколико десетина држављана Србије који живе или раде у Судану, а који су изразили жељу да напусте ту земљу.

Он је после сусрета са њом рекао да Французи већ ради на евакуацији за своје држављане, те да је замолио да покушају да помогну у евакуацији наших држављана из Судана.

"Тражићемо од својих партнера да помогну, јер Србија нема сама ту могућност. Неке арапске земље су извеле комплетну евакуацију, али без посебних безбедносних фактора, што Србија није у стању да уради", истакао је Дачић.

image