Свет

Крвопролиће у Судану се наставља: Погинуло најмање 97 људи

Сукоби у Судану су све смртоноснији, а болнице остају без залиха
Крвопролиће у Судану се наставља: Погинуло најмање 97 људи© Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Најмање 97 људи је погинуло, а стотине рањене у сукобима широм Судана, a Светска здравствена организација упозорава да неким болницама понестаје залиха медицинског материјала и лекова.

Борбе су, како подсећа РТС, избиле у суботу између војних јединица лојалних генералу Абделу Фатаху ел Бурхану, шефу прелазног владајућег Сувереног савета Судана, и паравојних снага за брзу подршку (РСФ), које предводи генерал Мухамед Хамдан Дагало, познат као Хемедти, који је заменик шефа Савета.

Насиље је изазвано неслагањем око интеграције РСФ у војску.

Иако су Бурхан и Хемедти договорили трочасовно примирје како би се омогућиле хуманитарне евакуације које су предложиле Уједињене нације, договор у великој мери прекршен.

Лекарски синдикат је јутрос саопштио да је најмање 97 цивила убијено, а 365 повређено.

Светски програм за храну УН-а обуставио је рад у земљи након што су три његова радника убијена у сукобима у области Дарфура. Борбе су такође пријављене у источној пограничној држави Касала.

"Неколико од девет болница у Картуму које примају повређене цивиле остало је без крви, опреме за трансфузију, интравенозних течности и других виталних залиха", наводи СЗО.

Египат је понудио да посредује, а регионални афрички блок, односно Међувладина управа за развој планира да пошаље председнике Кеније, Јужног Судана и Џибутија што је пре могуће како би утицали на сукобљене стране да престану са сукобима, саопштила је канцеларија кенијског председника Вилијама Рута на Твитеру.

Страховита насилна криза између две главне фракције владајућег војног режима прети да дестабилизује не само Судан већ и већи део региона, као и да заоштри битку за утицај која укључује велике заливске силе, САД, ЕУ и Русију.

image
VV inauguration
banner