Србија и Балкан

Почасна артиљеријска паљба на Калемегдану поводом Дана Војске Србије (ВИДЕО)

У Галерији Војног музеја на Београдској тврђави данас је отворена изложба "Војне заставе код Срба од Првог српског устанка до краја Првог светског рата
Почасна артиљеријска паљба на Калемегдану поводом Дана Војске Србије (ВИДЕО)© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

По наређењу председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, поводом 23. априла – Дана Војске Србије, припадници Гарде Војске Србије извршили су данас, почасну артиљеријску паљбу са Савског платоа на Калемегдану.

Почасној артиљеријској паљби од 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа присуствовао је потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић.

Војска Србије свој празник слави 23. априла, у знак сећања на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, догађај који је представљао прекретницу у стварању модерне српске државе и војске, саопштило је Министарство одбране.

Променадни дефиле оркестра Гарде, поводом Дана Војске Србије

Репрезентативни оркестар Гарде данас је, поводом 23. априла, Дана Војске Србије, продефиловао је Кнез Михаиловом улицом у Београду, уз звуке традиционалних српских композиција.

Током променадног дефилеа, који је започео код споменика Кнезу Михаилу, а завршио на Калемегдану, житељи и гости Београда уживали су у својеврсном музичком перформансу, коме је ове године посебну чар дао сплет српских родољубивих песама, које је за дувачки оркестар писао Војислав Бубиша Симић, саопштило је Министарство одбране.

Након "Марша на Дрину", Оркестар Гарде, под диригентском палицом потпуковника Александра Ђурова, извео је чувене композиције "Ој, Србијо мила мати", "Тамо далеко" и "Востани Сербие", након чега су уследили маршеви, чије је извођење бурно поздрављено од многобројне публике.

Аплаузи су пратили сваки одсвирани такт, многи су и оком камере забележили дефиле Оркестра Гарде, а звуцима војне музике и плавим гардијским униформама највише су се обрадовали најмлађи, додаје се у саопштењу.

Мојсиловић: Војска Србије не може се данас поредити чак ни са прошлом годином

Војска Србије не може се данас поредити чак ни са прошлом годином, изјавио је вечерас начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и оценио да ће сутра на аеродрому Батајница бити до сада невиђен приказ војне опреме и наоружања Војске Србије.

"Не може се Војска Србије данас поредити чак ни са прошлом годином. Евидентно је да је помак у опремању и развоју способности и укупној борбеној готовости ВС немерљив, а да не улазимо у неке претходне периоде када заиста нисмо имали чиме да се подичимо, а могли бисмо чак и да причамо о односу државе не само према војсци, него и према њеним припадницима", рекао је Мојсиловић за РТС.

Према речима генерала, нове набавке оружја, возила, летелица показују да је Србија ушла у другу фазу опремања Војске Србије.

"Приоритети су дати на копнену војску, наравно не запоставља се ни ратно ваздухопловство с обзиром да није завршен процес у том сегменту опремања", навео је Мојсиловић и додао да је тежиште у опремању дато на одбрамбену индустрију Србије.

Генерал је додао да је то оно што је дефинисано планом развоја Војске Србије до 2027. године.

Према његовим речима, војници ВС не учествују само у приказима, већ и у војним вежама, а једна таква "Платинасти вук", како додаје, покренула је велику дебату у јавности.

Вежбе су војсци неопходне, рекао је генерал.

"Да би проверила, утврдила, констатовала, увежбала и била много, много боља", казао је Мојсиловић и навео да је сценарио 'Платинастог вука' усмерен ка изградњи интероперабилности – тј. способности заједничког деловања негде ван граница Србије.

Генерал Мојсиловић је поводом приказа Гранит 2023 оценио да до сада овакав обим и садржај приказа наоружања и војне опреме није виђен у Србији.

Грађани ће, како је нагласио, имати прилику да виде нови ракетни систем малог домета "мистрал" кога Србија још није видела.

Додао је да ће у једном тренутку на небу бити више од 50 ваздухоплова.

"Наравно, не све на једном месту, већ по зонама очекивања и зонама ангажовања што само по себи прави комплексност и подиже лествицу на неки виши ниво способности да се одржи таква активност сутра", рекао је Мојсиловић.

Капије аеродрома отворене су од 9.00 до 15.00. а за све који не стигну до Батајнице, директан пренос је на Радио-телевизији Србије.

У Војном музеју отворена изложба војних застава код Срба

У Галерији Војног музеја на Београдској тврђави данас је, поводом 22. априла, Дана Војске Србије, отворена изложба "Војне заставе код Срба од Првог српског устанка до краја Првог светског рата".

Изложбу је отворио помоћник министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, а поводом Дана Војске Србије вршилац дужности директора Јавног предузећа "Пошта Србије" Зоран Ђорђевић уручио је уметничко дело "Прелазак српске војске преко Албаније" аутора Милоша Голубовића као поклон Војном музеју од Јавног предузећа "Пошта Србије", наводи се у саоп[тењу Министарства одбране.

Отварајући изложбу, помоћник министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић истакао је да је Војни музеј, након Народног музеја, место где се чува највеће национално благо.

"У збирци војног музеја се чува око 170 војних застава, венаца, врпци и свега онога што обележава нашу заставу. Застава је симбол припадности, части и борбеног јединства јединице и војске. Носилац је колективног одликовања за заслуге целокупне јединице у рату и у миру. Освојити заставу у борби од непријатеља била је и остала част појединца и јединице, а спрски војник је на бојном пољу увек био спреман да положи живот, али не и заставу", рекао је помоћник министра одбране Радовић.

Вршилац дужности директора ЈП "Пошта Србије" Зоран Ђорђевић нагласио је да ова слика има као национално и културно добро велику вредност за нашу државу и да јој је место под кровом Војног музеја како би била видљива свим посетиоцима и гостима музеја.

"Ово национално-културно добро је уметничко дело уље на платну уметника академског сликара Милоша Голубовића који је ову слику насликао 1915. године током голготе и повлачења српске војске кроз Албанију, са лица места. Осликава све оно што је доживела наша војска повлачећи се, све недаће које су задесиле нашу војску, а која је, без обзира на све то, проживела, преживела и на крају победила у Првом светском рату", рекао је Ђорђевић.

Директорка Војног музеја потпуковник Невенка Дармановић је, обраћајући се присутнима, истакла да Војни музеј сваке године поводом Дана Војске Србије приређује изложбе.

"Тематска изложба која је пред нама прати развој застава код Срба од најранијих дана Првог српског устанка када долази до обнављања српске државности. Не можемо, а да не издвојимо заставу Краљеве гарде са ликом светитеља Димитрија Солунског и геслом 'За веру, краља и отачество'. Верујем да ћете уживати у благу Републике Србије које се чува у Војном музеју", рекла је Дармановићева и додала да посебно место на изложби заузима застава првог пешадисјког пука другог позива.

Посетиоци изложбе имаће прилику да се упознају са оригиналним предметима 19. и прве половине 20. века међу којима су најрепрезентативнији српска војводска застава из Првог српског устанка из 1811. године, заставе такозвана "Лозничанка" и "Рудничанка", поклони лозничке и рудничке општине Милану Обреновићу поводом пунолетства 1872. године.

Посебно место заузимају и добровољачке заставе из српско-турских ратова раскошне иконографије и хералдичких елемената.

Посетиоци ће имати прилику да виде пуковску заставу под којом су извојеване херојске победе током Балканских и Првог светског рата, као и заставе српских добровољаца из Америке живописног колорита из Великог рата, и заставу Краљеве гарде из 1904. године.

Изложба ауторке, музејског саветника Војног музеја, Маријане Јовелић биће отворена за све посетиоце до 20. јуна у Галерији Војног музеја на Келемегдану, додаје се у саопштењу.

image