Србија и Балкан

Петковић о отварању Моста на Ибру: Курти хоће да уведе север КиМ у сукобе

Циљ Куртијевог једностраног и противправног потеза јесте да доведе до нових тензија и провокација на рачун мирног српског народа на северу КиМ, рекао је Петковић, коментаришући одлуку албанских одборника у Скупштини Северне Митровице да се отвори Мост на Ибру
Петковић о отварању Моста на Ибру: Курти хоће да уведе север КиМ у сукобе© TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, коментаришући одлуку албанских одборника у Скупштини Северне Митровице да се отвори Мост на Ибру, оценио је да је "окупациони гаулајтер Аљбин Курти данас недвосмислено показао да жели и сања рат и да читав север Косова и Метохије уведе у сукобе".

Како је наведено у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију, Петковић је истакао да је Курти "данас наредио својој одборници Аиди Ферати да на седницу Скупштине општине у северној Косовској Митровици уврсти тачку дневног реда о отварању Моста на Ибру који дели северни у јужни део града и који представља важан безбедносни бедем за Србе на КиМ".

"Циљ овог Куртијевог једностраног и противправног потеза јесте да доведе до нових тензија и провокација на рачун мирног српског народа на северу КиМ. За то користи своје нелегитимне и лажне представнике и одборнике на северу Косова и Метохије. За ову одлуку гласало је 11 одборника из Приштине, док је један био уздржан и један одборник против", додао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао да је "отварање Моста на Ибру део дијалога Београда и Приштине, а не локалних Куртијевих нелегалних гаулајтера".

"О овом последњем ратнохушкачком потезу Куртија одмах сам обавестио све међународне представнике, као и посредника у дијалогу Мирослава Лајчака, и очекујемо да смире и зауздају Куртија који чини све да побегне од обавезе формирања Заједнице српских општина и уништи дијалог у Бриселу 2. маја.

Нема напретка ни нормализације односа док год Курти повлачи овакве једностране потезе, којима цео север КиМ хоће да уведе у ратно стање и на западу је да такве потезе Приштине спрече, нагласио је Петковић.

Изгласано отварање моста

Одборници Скупштине општине северног дела Косовске Митровице донели су одлуку да се пошаље захтев о омогућавању слободе кретања за аутомобиле на главном мосту на Ибру, који раздваја јужни и северни део, као и да се ослободи простор око тог моста, потврдио је Танјугу одборник митровачке грађанске иницијативе, Скендер Садику.

"Универзално право је да се омогући слобода кретања. Овај мост користе људи, бициклисти, пешаци, а ми смо тражили да се омогући и пролазак аутомобила. Пре месец дана разговарали смо и о томе да град има проблем са паркинзима, да се аутомобили налазе на тротоарима. Ми смо свесни да као општина Северна Митровица не можемо да утичемо на неке велике ствари, али тражимо да се овај град отвори", рекао је Садику.

Иницијатива да се отвори митровачки главни мост захтев је одборнице из партије Покрета Самоопредељење Аиде Ферати, која је истакла да захтев треба проследити Косовској полицији, Кфору, Еулексу и осталим међународним организацијама и надлежним органима.

Од укупно 16 одборника, на седници је било њих 14, од којих је 12 гласало "за".

Једини српски одборник Душан Милуновић је гласао против, а Бетим Османи из Митровачке грађанске иницијативе је био уздржан.

Након што су Срби напустили све приштинске институције новембра прошле године, 14. децембра, одборници Српске листе у Северној Митровици, замењени су Албанцима и Бошњацима, који су били следећи на листи са највише освојених гласова.

Замењено је свих 16 одборника, а у новом скупштинском савезу је и један Србин, Душан Милуновић, из Грађанске иницијативе "За српски опстанак".

Отварање главног моста на Ибру је део разговора између Београда и Приштине, а да ће се саобраћај преко њега одвијати несметано, најавио је још 2020. године тадашњи градоначелник Јужног дела Косовске Митровице Агим Бахтири.

Мост који је симбол поделе овог града затворен је за саобраћај 1999.године након доласка Кфора. Већ првог дана са доласком међународне заједнице био је поприште највећих сукоба Албанаца, који су желели да у потпуности преузму град, и Срба, који су на мосту желели да сачувају северни део града од налета албанских екстремиста и протеривање Срба из свих урбаних средина на Космету.

Између јужног и северног дела Косовске Митровице постоји неколико мостова који су функционални и саобраћај се преко њих одвија потпуно нормално.

image