Србија и Балкан

Уз "Алаху екбер" и заклетву Алије Изетбеговића позивају на "грађанску непослушност" (ВИДЕО)

Вијориле су се ратне заставе тзв. Армија Републике Босне и Херцеговине, а присутни су били и грађани који су носили зелене беретке, симбол истоимене паравојне јединице која је одговорна за покољ у Добровољачкој улици у Сарајеву, као и многе друге злочине над Србима
Уз "Алаху екбер" и заклетву Алије Изетбеговића позивају на "грађанску непослушност" (ВИДЕО)Getty © Sean Gallup

Странка демократске акције (СДА) и Себија Изетбеговић, супруга лидера ове партије Бакира, организатори су скупа против формирања Владе ФБиХ на којем су се узвикивале пароле из времена грађанског рата у БиХ, чији је идејни творац Алија Изетбеговић, те се позивало на међуверски сукоб. 

Присутнима се обратио делегат СДА У Дому народа ФБиХ Харис Захирагић, који каже да на протестима види обичан народ, борце, пензионере, али и оне који носе прецртано СДА, додајући да су ови протести "изнад свега па и СДА".

Након тога, Захирагић је узвикнуо ратнохушчачку "заклетву" Алије Изетбеговића, која је уклесана и на његов споменик: "Великим Богом се кунемо", док су окупљени громогласно наставили: "да робови бити нећемо".

Посебно је занимљива чињеница да је исламски фундаменталиста и оснивач СДА Алија Изетбеговић, овај поклич користио да "окуражи" војнике који су убијали Србе у рату деведесетих, а порукама које је тада слао, СДА се данас поноси.

Тако се на једној од званичних страница СДА нашао и снимак Изетбеговића који објашњава да је оружје обзбеђено, те да су "наоружали народ отимајући од непријатеља".

Окупљени грађани су на протесту позивали на "грађанску непослушност", на не баш свакидашњи начин - верским покличем "Алаху екбер" ("Бог је велики"), који је, нажалост, услед његове злоупотребе од стране терориста постао симбол исламског екстремизма у свету. 

Вијориле су се ратне заставе тзв. Армије Републике Босне и Херцеговине, а присутни су били и грађани који су носили зелене беретке, симбол истоимене паравојне јединице која је одговорна за покољ у Добровољачкој улици у Сарајеву, као и многе друге злочине над Србима.

Да протест није нимало мирољубив и грађански настројен говори и чињеница да су окупљени претили новинарима и нападали их, уз узвикивање полицији "склоните клошаре".

Поред тога, на излазу из парламента вербално су нападнути и новоизабрани министри, као и чланови њихових делегација. 

Део бошњачих политичара буни се због одлуке коју им је наметнуо Високи представник Кристијан Шмит о формирању Владе ФБиХ, која је, упркос противљењу некадашње већинске СДА ипак формирана.

image