Србија и Балкан

Петковић: Рећи "не" европском плану исто што и поручити да је рат бољи од мира

Шта год Вук Јеремић предлагао, ни сви медији овога света не могу му помоћи да опере своју политичку биографију сачињену од афера, скандала и антидржавног деловања, рекао је Петар Петковић
Петковић: Рећи "не" европском плану исто што и поручити да је рат бољи од мира© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČI

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, реаговао је на захтев председника Народне странке Вука Јеремића за расписивањем референдума о француско-немачком плану.

Петковић је истакао да је убеђивање грађана Србије да нормализација односа Београда и Приштине није у њиховом интересу, исто што и поручити им "да је рат бољи од мира, назадовање од економског напретка, а самоизолација од сарадње са светом".

Према његовим речима, то је само покушај да се добију политички поени.

"Вук Јеремић све то зна, али у њему неморални опортунизам побеђује здрав разум, и зато покушава да ућари неки политички поенчић, саплићући сопствену земљу и безуспешно покушавајући да науди председнику Вучићу у његовој борби за заштиту националних интереса", поручио је Петковић.

Срби су, како додаје, када је одржавање референдума већ у питању, на северу КиМ прошлог викенда имали неку врсту плебисцита и том приликом су показали да једногласно подржавају државотворну политику свог председника Александра Вучића.

"Знају грађани Србије ко је Вук Јеремић и колико нас је у прошлости у црно завио својим дилетантским и антидржавним политичким деловањем", истакао је Петковић.

Према његовим речима, Београд и Приштина су светлосну годину далеко од нормализације односа.

"Захваљујући одбијању још једног неморалног опортунисте Аљбина Куртија да омогући формирање Заједнице српских општина, коју сваки дан нападају и пропали политичари попут Јеремића. Међутим, шта год Јеремић предлагао, ни сви медији овога света не могу му помоћи да опере своју политичку биографију сачињену од афера, скандала и антидржавног деловања", закључио је Петковић.

Јеремић: Не "француско-немачком" плану

Да подсетимо, председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је одбацивање "француско-немачког" плана за Косово и Метохију међу најважнијим националним интересима Србије и да је једини начин да се то учини референдум на којем би грађани рекли одлучно "не" том плану.

"Одбацивањем тог споразума сачували бисмо наш народ, светиње и културно наслеђе на КиМ и спречили стварање Велике Албаније. Србија би по одбацивању плана требало да приступи формирању државних органа на северу покрајине који су расформирани противуставним Бриселским споразумом", рекао је Јеремић за телевизију Прва.

image