Србија и Балкан

Борељ: Успостављање ЗСО договорено пре 10 година, Срби да се врате у институције

Високи представник ЕУ позвао је на повратак Срба у институције на Косову и Метохији
Борељ: Успостављање ЗСО договорено пре 10 година, Срби да се врате у институције© Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је вечерас, после састанка на високом нивоу у Бриселу, да ситуација на Косову и Метохији указује да може да дође до подривања свега договореног и позвао на формирање Заједнице српских општина.

Апелујем на проналажење решења и враћање Срба у институције, рекао је Борељ новинарима а пренео Танјуг.

"Још једном изражавам велику забринутост о ситуацију на северу Косова после скорашњих избора са ниском излазношћу. Јасно је, с обзиром на то, да они не нуде дугорочно полтичко решење. Напротив, имају потенцијалу за ескалацију и да унизе имплеметацију споразума. То није оно што желимо да се деси, надам се да нико не жели, али је велики ризик. И зато сам апеловао на овбе стране да нађу решење које омогућава косовским Србима да се врате у институције које су напустили у новембру",навео је Борељ, а пренео "ЈуроњузЊ.

Додао је да је забринут и да је јасно да су конкретне акције обе стране потребне да би се избегла есклаација.

"Нажалост лидери нису могли да нађу решење данас. Плашим се да би могли можда, да се суочимо са критичном ситуацијом, разговори морају да се наставе ускоро", поручио је Борељ.

Успостављање ЗСО је договорено пре 10 година, рекао је он. Косовски Срби су представили први, али не завршни нацрт Статута. То је важан део споразума. Аљбин Курти је рекао свој свој став, дошло је до различитих ставова о природи ЗСО, додао је Борељ.

"Данас је управљачки тим коначно представио странама први нацрт. То није коначно решење, то је почетна тачка. То је у складу са чланом 7 новог споразума. И нацрт је на столу", навео је и додао да је знао да две стране имају различите погледе. 

Коментаришући Декларацију о несталим лицима, Борељ је рекао да налажење и идентификација несталих није лака за споразум, али да су успели.

Не треба то да политизујемо због породица које су дуго патиле. Крајње је време за завршно поглавље, оценио је он.

image