Србија и Балкан

Билчик о експропријацији: Срби не могу више да живе нормално на КиМ

Сваки потез Приштине мора да буде у складу са владавином закона, истакао је известилац Европског парламента за Србију
Билчик о експропријацији: Срби не могу више да живе нормално на КиМ© FOTO TANJUG/ EP/ ALEXIS HAULOT

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик истакао је да се пажљиво прати ситуација у вези са намером власти у Приштини да спроведе експропријацију земљишта у општинама Зубин Поток и Лепосавић, указујући да Срби на северу Косова не могу данас да воде нормалне животе како су то могли пре неколико година.

Билчик је на заједничкој конференцији са Виолом фон Крамон, а након усвајања извештаја о Србији и "Косову" у ЕП, на питање портала "Косово онлајн" како коментарише одлуку косовске владе о експропријацији земљишта на северу Косова, нагласио да сваки потез који вуку власти у Приштини мора да буде у складу са принципима владавине закона.

"Често разговарам са људима са севера Косова и оно што ме брине јесте да када говоримо о нормализацији односа јесте да људи који живе у региону могу да воде нормалне животе. Али у овом тренутку многи Срби са севера Косова нису у могућности да воде нормалан живот, у смислу да иду напоље, да се осећају сигурно, да одлазе у институције, да раде своје свакодневне послове, како су могли пре неколико година. Зато је веома важно да Приштина при свакој одлуци коју доноси и кораку који направи, има ово на уму. То такође значи да било која мера и потези власти морају бити у складу са принципима владавине закона. То се такође односи на ванредне покушаје да се изврши експропријација земљишта", нагласио је Билчик.

Он је указао да ово питање забрињава обе стране и да је најважније да се избегну нове варнице и тензије.

"Уместо тога морамо да тражимо решења за људе на терену, у питању је њихова европска будућност и то се односи на све етничке групе које живе на 'Косову', оне ту будућност подједнако заслужују", рекао је Билчик.

Он је још једном нагласио подршку ЕП дијалогу Београда и Приштине и споразумима постигнутим у Бриселу и Охриду, као и усвојеној Декларацији о несталим лицима на последњој рунди преговора на највишем нивоу.

Рекао је и да није срећан што је у извештај о Србији ушао амандман у вези са недавно одржаним изборима на северу Косова, а у којем је критика упућена само једној страни - Београду.

"Одговорност за новонасталу ситуацију је на обе стране", указао је Билчик, и позвао на пуну имплементацију свих договора, укључујући формирање Заједнице општина са српском већином без одлагања.

Рекао је да се "шатл-дипломатија" ЕУ наставља, уз велику подршку америчких пријатеља, како би се дошло до исхода који је у интересу свих.

"Сад је важно да се ради на имплементацији, само то може да донесе напредак у процесу и спречи нове тензије и насиље", истакао је Билчик.

Он је још једном позвао Србију да усагласи своју спољну политику са ЕУ, посебнои у вези са Украјином и Русијом.

image