Србија и Балкан

Линта: Рушење српских споменика у БиХ је доказ бесне мржње према Србима

Према информацијама Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, у некадашњим српским селима на подручју општине Кладањ извршено је масовно уништавање споменика
Линта: Рушење српских споменика у БиХ је доказ бесне мржње према Србима© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да недавно рушење осам споменика на православном гробљу у Ковачићимa, у општини Кладањ, представља један од бројних доказа бесне мржње према српском народу у Федерацији БиХ.

Према информацијама Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, у некадашњим српским селима на подручју општине Кладањ извршено је масовно уништавање споменика, наводи се у саопштењу Информативне службе Савеза Срба из региона.

Парох Дарко Кујунџић је потврдио да је срушено више од 60 споменика на православним сеоским гробљима на подручју ове општине.

Поред тога, срушени су и споменици српским жртвама из времена Другог светског рата. Уништавањем надгробних споменика застрашују се малобројни српски повратници и шаље им се порука да се иселе.

Линта је апеловао на међународне организације и институције да најоштрије осуде наведени шовинистички чин и захтевају да надлежни органи у Тузланском кантону и Федерацији БиХ хитно пронађу организаторе и починиоце и казне их у складу са законом.

У питању је, како каже, један од бројних примера злочина из мржње према Србима и свему што је српско.

Такође, надлежне власти треба да предузму конкретне мере на обнови порушених споменика, као и да се врати земљиште Српској православној цркви које је узурпирано, истакао је Линта.

Сада је на том земљишту планирана изградња пијаце, уместо да се обнови православна црква која је срушена 1941. године.

image