Свет

Аустралијски парламентарци траже ослобађање Џулијана Асанжа

Група "Вратите Џулијана Асанжа кући" обавестила је америчку изасланицу о "широко распрострањеној забринутости у Аустралији због текућих покушаја САД да изруче Асанжа у Америку"
Аустралијски парламентарци траже ослобађање Џулијана Асанжаwww.globallookpress.com © Loredana Sangiuliano

Међустраначка делегација аустралијских парламентараца састала се са амбасадорком САД Керолајн Кенеди у Канбери и затражила од ње да помогне да се обустави нерешени случај екстрадиције против оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа и дозволи му да се врати у Аустралију.

Парламентарна група "Вратите Џулијана Асанжа кући" саопштила је да је обавестила америчку изасланицу о "широко распрострањеној забринутости у Аустралији због текућих покушаја САД да изруче Асанжа у Америку", пренео је "Ројтерс".

"Различити су ставови о Асанжу у аустралијској заједници и чланови Парламентарне групе одражавају ту разноликост. Али није спорно то да се према Асанжу опходе неправедно", изјавили су посланици након састанка са амбасадорком САД.

Џулијан Асанж, аустралијски држављанин, бори се против екстрадиције из Велике Британије у Сједињене Државе, где га терете за објављивање поверљивих америчких војних записа и дипломатских депеша 2010. Вашингтон тврди да је откривање тих докумената јавности довело многе животе у опасност.

Асанжове присталице пак кажу да је он херој против естаблишмента, а жртвован је јер је разоткрио злочине САД, укључујући сукобе у Авганистану и Ираку.

Америчка амбасада у Аустралији потврдила је састанак у твиту, али није поделила детаље истог.

Асанжов брат Габријел Шиптон рекао је за Ројтерс да сматра да је састанак "важно признање" америчке владе да је "Џулијанова слобода важна милионима Аустралијанаца".

"Након што је премијер (Ентони Албанезe) изразио фрустрацију због Бајденове администрације, ово је сада тест за амбасадорку Кенеди да види да ли може да покрене Вашингтон о овом питању", рекао је он.

Аустралијски премијер изјавио је за телевизију Еј-Би-Си да је фрустриран што још није пронашао дипломатско решење за наставак притвора Асанжа и да је забринут за ментално здравље оснивача "Викиликса".

У Сједињеним Државама само неколико чланова Конгреса се огласило у подршци захтеву да се одустане од оптужби против њега.

Ако буде изручен, Асанж се суочава с казном до 175 година затвора с максималним обезбеђењем.

image
VV inauguration
banner