Србија и Балкан

Српска делегација у Пекингу: Живело српско-кинеско челично пријатељство

Српска делегација присуствовала је и скуповима као што је Семинар о државној управи за Републику Србију у Кинеској националној академији за управљање, а обишли су значајне и научно-технолошке паркове
Српска делегација у Пекингу: Живело српско-кинеско челично пријатељство© imagebroker/Guenter Fischer

У посети Кини борави делегација функционера владајућих партија из Србије.

Српска делегација учествовала је у Семинару о државној управи за Републику Србију у Кинеској националној академији за управљање, а обишли су значајне и научно-технолошке паркове у Кини.

Србија је поносна на пријатељске односе које има са Кином, истакао је члан Главног одбора СНС-а и председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен.

"Живело српско-кинеско челично пријатељство", поручио је, и навео да је делегација имала прилике да посети једну од водећих кинеских компанија у свету, "Чајна Роуд енд Бриџ Корпорејшн".

"Генерални директор Ванг Лијун представио нам је развој ове компаније као и пројекте који се тренутно реализују у Републици Србији. Наша делегација изразила је велику захвалност нашим кинеским пријатељима, као и велико поштовање и љубав према народу Народне Републике Кине", навео је Вучен. 

Лидер Српске листе Горан Ракић, који је такође члан делегације, написао је на Фејсбуку да Србија намерава да јача политичке, економске и културне односе са Кином.

"Као што је наш председник Александар Вучић истакао: 'Србија има позитивно искуство у сарадњи са Кином, и намерава да јача политичке, економске и културне везе'", поручио је Ракић.

Занимљивост о "Чајна Роуд енд Бриџ Корпорејшн", иначе познатој по бројним инфраструктурним пројектима у Србији, открила је чланица српске делегације и посланица СПС-а Дубравка Краљ. 

"Интересантно је да је први пројекат ове компаније у Европи - Пупинов мост. Изградњу прати лепа анегдота о посети Бате Живојиновића, чувеног 'Валтера', кинеским радницима, а поводом прославе кинеске нове године, што је изазвало одушевљење. Тиме је почела читава серија инвестиција и пројеката значајних за нашу земљу", истакла је Краљ.

У Српској делегацији је и потпредседница СНС-а Невена Ђурић.

image