Србија и Балкан

Самит Савета Европе у Рејкјавику: Питање чланства тзв. Косова неће бити на дневном реду

Према процедури, очекује се да Савет Европе именује известиоца о питању тзв. Косова у овој организацији
Самит Савета Европе у Рејкјавику: Питање чланства тзв. Косова неће бити на дневном редуGetty © Ferdi Limani

Исланд данас преузима председавање Комитетом министара Савета Европе што ће бити обележено самитом у Рејкјавику. У питању је четврти Самит Савета Европе од оснивања 1949. године.

Након што је на претходном састанку Комитета министара усвојена одлука о чланству такозваног Косова у тој организацији, то питање неће бити на дневном реду дводневног самита, преносе приштински медији.

Према процедури, очекује се да Савет Европе именује известиоца о питању тзв. Косова у овој организацији, који ће припремити извештај, односно мишљење о коме ће Парламент Савета Европе расправљати и потом гласати о чланству.

"На самиту ће се разговарати о основним вредностима Савета Европе – људским правима, демократији и владавини закона – као и о одговорности и подршци Украјини. За захтев Косова за чланство није предвиђена никаква дискусија", наводи се у одговору сајту "Зери".

Како је најављено, биће усвојена Декларација о територијалном интегритету и суверенитету Украјине, Молдавије и Грузије, али се у њој то право не гарантује другим државама.

Због тога што се исто право не поштује по питању Србије, Београд је одлучио да на самит пошаље делегацију на најнижем нивоу, односно само амбасадорку.

"А онда смо схватили, у ствари, посебно на инсистирање Немачке, да територијални интегритет постоји за оне чији територијални интегритет признају они, а не УН. Тако да њихова жеља ће бити да се штити територијални интегритет тамо где њима одговара", рекао је председник Србије Александар Вучић.

image
VV inauguration
banner