Србија и Балкан

Хибридни удар где највише боли: Ко стоји иза претњи бомбама у школама и зашто су горе него пре

Данашње дојаве о бомбама у школама су наставак већ започетог хибридног рата против Србије, оцењују саговорници РТ Балкан
Хибридни удар где највише боли: Ко стоји иза претњи бомбама у школама и зашто су горе него пре© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Ученике и родитеље који су јутрос са њима кренули у београдске школе на улазу је затекла вест да је стигла дојава о постављеној бомби. Иако се можда чинило да је у питању само понека школа, те да можда иза свега стоји неки ђак који би да на тај начин избегне контролни, врло брзо се показало да то није истина. 

Забринути родитељи долазили су по своју децу, док је полиција морала да провери сваку школу појединачно.

Испоставило се да није у питању усамљени догађај, већ да су претње стигле у чак 115 београдских основних и средњих школа. Школе су прегледане, па је утврђено да су дојаве биле лажне.

Подсетимо, овакве дојаве дешавале су се и прошле године, не само у Београду, већ у многим местима у Србији. Мете су биле и друге државне институције, а не само школе.

Због тога саговорници РТ Балкан сматрају да су данашње дојаве наставак већ започетог хибридног рата против Србије са циљем да се народ застраши, јер су мете најосетљивије за свако друштво – деца. Међутим, ове претње сада имају много већу поруку.

Деца посебно осетљива мета

Србија се још није опоравила од недавне трагедије у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару када је ученик седмог разреда убио девет ђака и школског чувара, као и трагедије у селима у Младеновцу кад је убијено осморо младих људи. Због тога је тренутак када стижу ове дојаве изузетно важан и осетљив.

Бивши официр Контраобавештајне службе (КОС) Љубан Каран каже за РТ Балкан да су они који раде на хибридним нападима на Србију те трагедије дочекали као "на тацни".

"Неко им је донео оно што су дуго времена покушавали да сами ураде - да унутрашњу психолошку ситуацију нације наруше онако како прижељкују сви они који воде психолошки рат против неке државе", каже Каран додајући да нема доказа да су претходне трагедије направљене плански и намерно.

Наш саговорник даље наводи да, уместо да се ситуација стабилизује и да се настави са започетом акцијом одузимања оружја, одједном су се сви они који раде на хибридним нападима активирали.

"Мислим да је у припреми нека врста обојене револуције у Србији са циљем да се изврши преврат. Да се доведу послушници какве смо већ имали овде на власти, који су радили све што им се каже у смислу припреме Србије за улазак у НАТО и антируски фронт", сматра Каран.

Оцењује и да су дојаве о бомбама у школама део те акције и да имају циљ "подизања температуре" и нервозе, јер није исто добити дојаву о бомби данас као крајем прошле године.

"Сада је сваки родитељ забринут за своје дете, шта ће бити са њим у школи. Школа би требало да буде најсигурније место, а последњи догађаји су показали да она то није. Зато сад неко настоји да ту ситуацију искористи, како би додатно направио нервозу и застрашивање. Збуњује нацију до те мере да људи више не знају са које стране им прети опасност и не знају да препознају ко им је пријатељ, а ко није", сматра наш саговорник.

Уношење страха међу људе

Професор безбедносних наука и специјалиста за тероризам и организовани криминал Мирослав Бјеговић каже за РТ Балкан да су школе изабране за мете јер је циљ да се покаже да како систем безбедности Србије можда не може адекватно да заштити своје грађане, иако смо се уверили да су то биле лажне дојаве.

"Ово је наставак акције која је започета прошле године, акције са циљем нарушавања система власти. Акција је уперена против државе и њеног првог човека, који очито не испуњава западне циљеве и представа сметњу ка њиховом остваривању", каже Бјеговић.

Према његовим речима, недавне две трагедије део опозиције је нажалост искористио у политичке сврхе.

"Ти немили догађаји се желе приказати као грешка власти, а и ова нова дешавања су, могу рећи, наставак акције која је започета ка насилном рушењу власти", сматра наш саговорник.

Бјеговић, који је однедавно и специјални саветник за одбрану и безбедност потпредседника Владе и Министарства одбране истиче да држава и национални безбедносни систем земље раде даноноћно како би се осећали сви сигурније.

"Нико не може да буде јачи од државе, сигуран сам да ће то бити и у овом случају, те да ћемо доћи до оних који желе да унесу страх међу грађанима и можда изазову нову кризу или да покушају да изврше насилни преврат", напомиње наш саговорник.

Бјеговић појашњава да је за преврат потребна критична маса, те да би поједини грађани, незадовољни ситуацијом, могли да буду злоупотребљени у те сврхе иако можда не подржавају делове опозиције или стране интересе.

"Грађани треба да отворе широм очи и да схвате шта се нажалост дешава, првенствено у Београду", напомиње Бјеговић.

Претње стижу изван граница Србије

И данашње претње, као и оне од раније, стигле су електронском поштом. Ако је претња стигла са територије Србије, лако је утврдити ко је починилац, али претње мејловима углавном стижу са удаљених адреса.

"Дојаве су раније стизале чак из Украјине, па и из Африке што је опет под неком организацијом тог хибридног рата које воде западне силе против Србије", подсећа Каран.

Напомиње да ако српска полиција убрзо не открије ко стоји иза данашњих дојава, онда иза њих сигурно стоји страни фактор са циљем припреме за преврат.

Бјеговић сматра да је тешко да иза оваквих данашњих дојава стоји неки ученик.

"Мислим да су овакве претње упућене из иностранства, јер да су упућене са простора Србије наш систем безбедности би то открио", закључује Бјеговић.

image