Србија и Балкан

Завршена расправа у Скупштини, Брнабић: Нећемо дозволити страним службама да мешетаре

За данас је завршена расправа у Скупштини, а како је најавио Владимир Орлић наставак је у уторак у 10 часова
Завршена расправа у Скупштини, Брнабић: Нећемо дозволити страним службама да мешетаре© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ nr

Расправа у Скупштини на којој су посланици дискутовали о владином извештају о безбедносној ситуацији у Србији, након два масовна убиства, која су се догодила пре две недеље, завршена је за данас.

Расправа ће се, према речима председника Скупштине Владимира Орлића наставити у уторак у 10 часова.

Пред посланицима су биле четири тачке дневног реда, а поред извештаја о безбедносној ситуацији, ту су и извештај РЕМ-а о надзору комерцијалних телевизија са посебним освртом на извештавање у случајевима насиља, као и формирање Анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности како је до недавних трагедија дошло.

На дневном реду је био и захтев дела опозиције да министар полиције Братислав Гашић буде смењен.

  • 19. мај 2023 • 16:15

    16:15

    Брнабић: Опозиција злоупотребљава пољопривреднике

    Брнабић рекла је да јој је жао због односа "тајкунских" медија према пољоприведницима који су за њих били "хероји" и "људи који нас хране" све док су били незадовољни, а чим су постигли договор са државом, постали су "Вучићеви пољопривредници".

    "Пољоприведници са којима смо јуче постигли договор, 28. априла били су хероји у тајкунским медијима, са насловима 'Срамотна откупна цена', 'Бесни пољопривредници са мртвачким сандуцима планирају долазак код Вучића', и сада када су дошли и договорили се почиње хајка на те исте људе, зову их Вучићеви пољоприведници", рекла је Брнабић на седници Скупштине Србије одговрајући на критике једног од посланика коалиције МОРАМО Александра Јовановића Ћуте.

     "Пољопривреднике делите на Вучићеве и оне који нису", рекла је Брнабић и изразила жаљење што и опозиција злоупторебљава пољоприврднике у политичке сврхе.

  • 15:45

    Гашић Јовановићу: Изнели сте брдо неистина о случају у Младеновцу

    Министар унутрашњих послова Братислав Гашић одговарајући Александру Јовановићу Ћути рекао је да је изнео брдо неистина о случају који се догодио у Младеновцу.

    Он је рекао да Јовановић не зна много тога из истраге, а да се позива на то да нешто "народ прича".

    Рекао је да је читаве ноћи био тамо са својим сарадницима и да је видео колико су становници тог села уплашени.

    Како каже сувише је озбиљан да износи детаље из истраге.

    На коментар Јовановића да "не би смео да поднесе оставку уколико не пита шефа", Гашић му је поручио да не брине о његовом интегритету.

     "Што се тиче мог интегритета, свакако постоји, и ви то знате, али постоји и мој председник и странка због којих сам био на све три функције у безбедносном сектору и то не бих могао без њихове подршке", рекао је Гашић.

    "Што се тиче моје смене, нема проблема, идемо на изборе", рекао је Гашић.

                 

              

               

               

  • 15:40

    Брнабић: Није тачно да су младима узор учесници ријалити програма

    Премијерка Ана Брнабић рекла је да није тачно да су младима узор учесници ријалити програма и они који излазе из затвора, истичући да омладина није у таквом “стању”, како то тврди део опозиције.

     Брнабић је истакла да су млади у претходним годинама постизали јако запажене резултате на разним такмичењима и да држава награђује најбоље.

    Према њеним речима, за последњих пет година преко Фонда за младе таленте је исплаћено око 226 милиона динара за остварене резултате.

  • 15:20

    Грујичић: Девојчици која је изгубила шаку и подлактицу биће обезбеђена протеза

    Министарка здравља Даница Грујичић рекла је да ће девојчици која је повређена у пуцњави у Младеновцу и која је у том инциденту изгубила шаку и подлактицу бити обезбеђена протеза.

    "Ради се о бионичкој руци, да ли је она погодна за ту врсту протезе или не то ћемо видети, држава је већ одвојила новац за то", нагласила је министарка.

  • 14:06

    Пауза од сат времена

    Председник Скупштине прогласио је редовну паузу од сат времена. Посланици би требало да се врате у клупе у 15 часова.

  • 13:43

    "Све што се дешава у земљи након трагедија је директно масло страних служби"

    Брнабић изјавила је да Србији хоће да сломе кичму, поред осталог и јер је показала да Приштина неће да формира Заједницу српских општина, али је могуће и јер је једина европска држава која није увела санкције Русији.

    "Ово што се дешава је директно масло страних служби и директна дестабилизација Републике Србије. И поштовани грађани Републике Србије, да не би извлачили моје речи из контекста, нисам причала о трагедијама, причала сам о свему ономе што се дешавало након трагедија, што се сваки дан појачава, то да је Ивица Дачић напустио седницу Владу може да пласира само неко ко жели да дестабилизује Србију, то је лако проверљива лаж", рекла је Брнабић.

    Она је истакла да то може бити зато што, између осталог, наша држава једина у Европи није увела санкције Русији и јер председник Србије Александар Вучић инсистира на вођењу независне и самосталне спољне политике.

    "Можда зато што желе да нам поломе кичму око Косова и Метохије. Можда зато што смо дотерали цара од дувара па смо показали да неће да имплементирају споразум који је потписан пре више од 10 година, а који гарантује међународна заједница својим потписом. Зато што смо показали да Приштина неће да формира Заједницу српских општина, па сада немају где и хоће нама да сломе кичму, тиме што ће да дестабилизују Србију, па пласирају лажне информације и дезинформације преко медија које они директно контролишу", рекла је она.

    "Нећемо дозволити да нам којекакви мешетаре по земљи. Поново мислим на стране службе, јер дубоко верујем да иза свега овога што виђамо у протеклих неколико дана, што смо видели јуче и што ћемо видети у наредним данима, да иза свега тога стоје стране службе", нагласила је она.

  • 13:07

    Брнабић: Неће бити техничке владе ни насилног гашења медија

    Премијерка Ана Брнабић поручила је данас, одговарајући лидеру Српског покрета Двери Бошку Обрадовићу, да неће бити техничке владе, као ни насилног гашења медија.

    "Кажете да нам је истекло време – могуће, с тим што ће грађани то да кажу. Ми ћемо да их питамо и они ће то да кажу, али пре тога ви нећете моћи да узурпирате власт”, рекла је Брнабић.

    Она је поручила Обрадовићу да не постоји начин да се оформи “техничка експертска влада” без воље грађана и без икаквих институција, на улици.

  • 12:39

    Орлић о потезу дела опозиције да напусти седницу: Толико о поштовању и односу према теми

    Орлић је реаговао на то што су посланици ДС-а и Морамо-Заједно напустили седницу.

    "Толико о поштовању, односу према теми, неким захтевима без којих да се живи не може", казао је Орлић.

  • 12:15

    Посланици ДС-а и коалиције Заједно-Морамо напустили седницу

    Посланици Демократске странке и коалиције Заједно - Морамо одлучили су да напусте седницу Скупштине Србије. То су саопштили на конференцији за новинаре у холу парламента.

    "Ми не желимо више да учествујемо у томе, ми ћемо напустити заседање, придружићемо се грађанима на протесту у 18 сати", објаснио је лидер ДС Зоран Лутовац разлоге напуштања данашње седнице.

    Како је рекао, када се испуне захтеви "који се тичу и персоналне и институционалне одговорности" наставиће да разговарају о томе "како уредити друштво".

  • 12:11

    Гашић: Сви заједно сносимо одговорност за трагедију у школи

    Министар унутрашњих послова Братислав Гашић говорио је у парламенту о насиљу у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару, рекавши да се ништа не крије о том случају.

    Део опозиције је затражио да се Гашићу изгласа неповерење, а он је одговорио да му је јасно да они то не желе због њега, већ због председника и странке којој припада.

    "Видео надзор је радио, био је у употреби и изузет је као доказни материјал. Ко је позвао полицију? Позвала је помоћник директора школе. Да ли је звао убица? Јесте, И он је звао. Да ли је полиција стигла после 10 минута, да, стигла је, али ја не могу да износим детаље који јесу јако битни за комплетту истрагу", рекао је Гашић.

    Министар је казао да је у школу "Владислав Рибникар" после 20 минута од масакра стигла министарка Даница Грујичић, нешто касније Бранко Ружић и он.

    "Били смо све време са мојим сарадницима из форензике на лицу места, међутим, одлично знате да злочин настаје низом биолошких, социолошких и психичких фактора које полиција није могла да зна и да претпостави да ће тако нешто да се деси", рекао је Гашић.

    Упитан да ли сноси одговорност за све што се догодило, Гашић је одговорио: "Да, сносим и ја, сносите и ви. Сви ми заједно сносимо одговорност", поручио је Гашић.

image