Србија и Балкан

Петковић: Почела окупација КиМ

Избори на северу не могу да буду легитимни јер тамо живи 98 одсто српског народа, поручио директор Канцеларије за КиМ
Петковић: Почела окупација КиМ© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић изјавио је да је данас и званично започела окупација севера Косова од стране Аљбина Куртија, рекавши да је недопустиво да општину Северна Митровица води неко ко је освојио 553 гласа.

Петковић се обратио на конференцији за медије након што је данас у Северној Митровици заклетву положио Ерден Атић чиме је постао градоначелник Северне Митровице, а како је указао, у току је разговор председника Србије Александра Вучића и представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

"Та крпа коју су истакли на згради општине за нас никада неће бити застава. Она ће ту стајати и трајати колико и сама окупација, а то значи не дуго. У последњих сто година много је окупационих застава које су се вијориле на КиМ и Мусолинијева и Трећег Рајха али их је све победила српска тробојка. Тако ће бити и овог пута", рекао је Петковић.

Он је указао да власт у Приштини, предвођена Куртијем, жели да протера српски народ са КиМ и да најотвореније испровоцирају рат.

"Вучић је упозорио Лајчака на последице Куртијевог понашања и инциденте који могу да се претворе у највећу кризу до сада", рекао је Петковић.

Како је истакао, тамо где живи 98 одсто српског народа, избори који су одржани не могу да буду легитимни.

"Срам било и Куртија и међународну заједницу која је подржала ове изборе. Показали су да не хају за демократију и демократске принципе. И данашње саопштење Квинте која говори да обе стране треба да раде на наормализацији показује да Курти ради све ово јер има ветар у леђа", рекао је он.

Петковић је поручио да ће Србија бити уз свој народ и 1. јуна до када су Срби оставили рок и међународној заједници и Куртију да се престане са провокацијама, са хапшењима, са заустављањем возила са КМ таблицама, пуцањем на недужне, експропријације.

"Курти нема шта да тражи на северу, као ни Косовска полиција", казао је Петковић.

Он је саопштио да је данас на Бистричком мосту заустављен Предраг Милановић, рудар који је радио у трећој смени у руднику Црнац и кренуо кући.

"Одузели су му КМ таблице и написали казну од 150 евра. Данас је почела и нова фаза Куртијеве противправне одлуке о пререгистрацији, на шта нема право", казао је Петковић.

Он закључује да је то у супротности са свим споразумима на шта су, подсећа, указали и Дерек Шоле и Петар Стано.

image