Србија и Балкан

Приштина одбила Лајчаков предлог: ЗСО може, али само по хрватском моделу

Влада привремених приштинских институција изјаснила се против прилагођавања методологије за примену 7 члана споразума из Брисела
Приштина одбила Лајчаков предлог: ЗСО може, али само по хрватском моделу© Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

Влада у Приштини одбацила је могуцћност израде методологије за примену члана 7 споразума из Брисела, од 27. фебруара, коју је предложио представник за дијалог Мирослав Лајчак.

У кабинету премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија навели су да не може да се гради методологија за спровођење тачке која говори о "самоуправљању Срба", а да нема усаглашеног плана за пуну примену споразума из Брисела, преноси "Коха".

Влада привремених приштинских институција изјаснила се против прилагођавања методологије за примену 7 члана споразума из Брисела.

"Господин Лајчак је представио неколико докумената или предлога. За редослед имплементације Основног споразума, односно целог споразума, за Нацрт пројектног задатка Заједничког одбора за праћење спровођења Основног споразума, за Надзорни одбор за спровођење Декларације о присилно несталим и методологију имплементације 7 члана Споразума, али не и нацрт статута Заједнице општина са српском већином", рекао је портпарол привремен приштинске владе Перпарим Криезиу.

Како се наводи, став Приштине је био да не могу да граде методологију за имплементацију једне од тачака Споразума, а да немају усаглашен план за пуну имплементацију Споразума, како је то предвиђеног Анексом за имплементацију договореним у Охриду, и из тог разлога, о овој предложеној методологији уопште није било речи на састанку у понедељак.

О овим документима говорио је и главни српски преговарач Петар Петковић, који је рекао да су Србија и Европска унија изнеле конкретне предлоге за Заједницу и за нестале, а да је Бесник Бисљими, приштински преговарач, тражио још времена.

У Кабинету премијера су навели да се Бисљими у својој изјави од 15. маја позива на два документа – онај о задатку Комитета за праћење спровођења Основног споразума и Комитета за праћење спровођења Декларације о несталима.

У вези са овим документима, према речима Криезиуа, тзв. Косово ће дати своје коментаре. На питање какав је модел који ће влада представити на наредном састанку, Криезиу је навео нацрт визије Аљбина Куртија.

"Премијер Курти је изнео своју визију за имплементацију члана 7 Основног споразума инспирисану хрватским моделом Националног савета Срба, тај модел сматрамо да је права референца за даљи пут у складу са чланом 7 Основног споразума", рекао је он.

image