Србија и Балкан

Курти о ЗСО: Споразум спровести одмах, без било каквих услова и рокова

Курти поручио свим председницима општина на северу да треба да буду посвећени свима, без разлике
Курти о ЗСО: Споразум спровести одмах, без било каквих услова и рокова© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изразио је жаљење што је на изборима 23. априла, који су одржани у четири општине на северу, била слаба излазност, а поводом Заједнице српских општина (ЗСО) је нагласио да споразум треба спровести одмах.

Курти, како преносе приштинских медији, није изнео детаље када ће три градоначелника општина на северу КиМ моћи да положе заклетву, наводећи да треба сачекати још неколико дана да се види "да ли ће нека српска странка ући у општинске власти".

Према његовим речима, у вези са овим питањем треба сачекати понедељак, али све то, како је навео, не треба да се дешава силом и насиљем, већ политиком која је на услузи свима без разлике.

Он је додао да је рекао свим председницима општина на северу да треба да функционишу са посвећеношћу свима без разлике.

Када је реч о ЗСО, Курти је, како преносе приштински медији, рекао "да споразум треба спровести одмах, без било каквих услова и рокова".

"То ће бити разјашњено у наредној седмици. Потребне су нам смернице за спровођење споразума од 27. фебруара. Наравно, чланови 7 и 10 споразума ће такође бити део корака у овој имплементацији, али споразум има шест елемената и 11 чланова. Дакле, треба се сложити око свеобухватности споразума, али не за услове или предуслове, не за искључивост имплементације, и потребно је такође да не буде кашњења у примени", навео је Курти.

image