Србија и Балкан

Приштина набавила ново оружје; Курти: Циљ војне вежбе "Дифендер Јуроп ’23" суочавање с непријатељима

Премијер привремених приштинских институција истакао је да је безбедност европског континента витални интерес тзв. Косова
Приштина набавила ново оружје; Курти: Циљ војне вежбе "Дифендер Јуроп ’23" суочавање с непријатељима© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

Војна вежба коју предводе Сједињене Америчке Државе, "Дефендер 23", отворена је у Приштини.

Највећу војну вежбу на Балкану, отворила је приштинска председница Вјоса Османи.

"Главни циљ 'Дефендер 2023' је да демонстрира војну и борбену способност САД и савезничких снага против потенцијалних агресора и да увери европске савезнике и партнере да је континент безбедан од потенцијалних напада. Ова вежба је историјска по много чему, посебно за најновију војску на европском континенту, наше безбедносне снаге", рекла је Османи.

Приштински премијер Аљбин Курти истакао је да је порука ове војне вежбе, повећање сарадње међу савезницима, показивање јединства и припреме за суочавање са познатим, али и непредвидивим непријатељем.

"Више од 1.300 војника наших снага извршаваће задатке војне обуке заједно са 24.000 војника оружаних снага 25 земаља НАТО-а и партнерских земаља САД. КБС је четврти у овој вежби по броју војника који учествују. Ово сведочи о вољи коју имамо да развијамо наш систем одбране, али и о нашој непоколебљивој посвећености да будемо део заједничког система одбране земаља које заступају демократске вредности. Безбедност европског континента је наш витални интерес, као земље која верује у људска права, владавину права, мир и демократију", казао је Курти.

Домаћин војне вежбе "Дифендер Јуроп ’23", коју предводе Сједињене Америчке Државе, а која ће се одржати на полигонима од Словеније до Албаније и Северне Македоније, ове године је тзв. Косово.

Приштински министар такозваних безбедносних снага, Арменд Мехај, потврдио је на церемонији отварања војне вежбе да је "Косово" у протеклом период, набавило нову војну опрему.

"Током ове две године, наш главни фокус је био на повећању броја војника, обукама, вежбама и едукацији, затим на подизању борбених капацитета кроз набавку војне опреме и нових система. Све ово је урађено да наша земља буде поносна. Ми ћемо бранити ослобођену отаџбину и слободу коју је извојевала Ослободилачка војска Косова, кад год буде потребно", казао је Мехај.

На територији КиМ, у околини Ђаковице, такође ће се одвијати део војних активности земаља, савезника САД, а међу учесницима је, како је поменуто, више од 1.300 војника КБС.

Ховенијер: Оснаживање партнера у региону је модел безбедности САД

Амерички амбасадор Џефри Ховенијер рекао је данас на церемонији отварања међународне војне вежбе "Дифендер Јуроп 23" да САД настоје да оснаже и ојачају партнере у читавом региону, како би очували мир и безбедност, пише "Кљан Косова".

"Наш модел за безбедност Косова је да оснажимо и ојачамо наше партнере у целом региону, а да не диктирамо акције које треба да предузму", рекао је Ховенијер.

Он је оценио да је та војна манифестација изузетно значајна и важна.

"У овој вежби, скоро 9.000 америчких војника придружиће се 17.000 припадника европских војних снага у 10 различитих земаља", навео је Ховенијер.

Он је изразио задовољство због напретка КБС.

"Драго нам је што је КБС један од највећих учесника вежбе. Речено ми је да је ово највећи и најамбициознији подухват који је КБС предузео до сада. Задивљени смо и срећни напретком и бројним признањима КБС током протекле четири године", рекао је Ховенијер.

image