Србија и Балкан

Вучић сутра са представницима Срба са Косова и Метохије

Председник Србије Александар Вучић, састаће се сутра у девет сати ујутру са представницима Срба са Косова и Метохије, због претњи Приштине да ће од новембра почети са отимањем имовине српских грађана
Вучић сутра са представницима Срба са Косова и Метохијеwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Tomas Tkacik

Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра са представницима Срба са Косова и Метохије.

Састанак ће бити одржан у девет часова у Палати Србија, а након разговора, Вучић ће се обратити медијима, најавила је прес служба председника Србије.

Српска листа је данас затражила хитан састанак са председником Александром Вучићем поводом претњи привремених институција у Приштини да ће од новембра почети са отимањем имовине српских грађана и возила са српских регистарским ознакама.

"У име српског народа са Косова и Метохије, а у односу на најаву Аљбина Куртија да ће 1. новембра почети са отимањем имовине наших грађана и возила са српским регистарским ознакама, ми политички представници Срба са Косова и Метохије тражимо хитан састанак са председником Александром Вучићем", навели су раније из Српске листе.

Као одговор на ово писмо, председник Вучић заказао је седницу Савета за националну безбедност.

Седница ће бити одржана након састанка са представницима Срба са Косова и Метохије у 10 сати ујутру.

Представници Срба на Косову и Метохији поручили су да српски народ неће пристати на једностране потезе Приштине "који има за циљ прогон свега што је српско са ових простора".

"Најаве насилних акција против нашег народа од стране Аљбина Куртија, посебно на северу Косова и Метохије, изазивају страх и неизвесност, те је потребно да се најхитније састанемо и договоримо како да се сачува мир и сигурност грађана, али и витални интереси нашег народа", истиче се у саопштењу.

Српска листа нагласила је да последње изјаве Аљбина Куртија јасно указују да у Приштини не постоји воља за проналажењем решења и компромиса, већ искључиво жеља за изазивањем кризе и тензија, посебно на северу покрајине. Додали су да најаве насилних акција против српског народа изазивају страх и неизвесност.

После претходног састанка председника и државног руководства Србије са представницима Срба с КиМ, 21. августа, Вучић је обећао да ”избегличких колона неће бити упркос решености Приштине да протера Србе са севера Косова”, те да ће ”Србија сачувати свој народ од прогона и погрома.”

Према резултатима недавне анкете међу Србима са севера Косова, чак две трећине верује да ће доћи до немира ако Куртијева влада покуша да силом наметне своје одлуке, а сличан проценат испитаних каже и да је спреман да се томе супротстави.



image