Србија и Балкан

Министарство: Наложен ванредни инспекцијски надзор Клинике за психијатрију УКЦ

Министарство здравља је упутило захтев да се спроведе инспекцијски надзор у Институту за ментално здравље у Београду, Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину и Клиници за психијатрију УКЦС
Министарство: Наложен ванредни инспекцијски надзор Клинике за психијатрију УКЦ© ATA Images, all rights reserved

Министарство здравља саопштило је данас да је поводом примедби родитеља девојчице настрадале у трагедији 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар", на рад прим. др Ранке Радуловић са Клинике за психијатрију Универзитетског клиничког центра Србије током пружања психолошке подршке ученицима наложило ванредни инспекцијски надзор.

Министарство у саопштењу наводи и да ће Клиника хитно спровести унутрашњи надзор, чиме ће бити утврђене све чињенице везане за конкретан догађај 5. маја на који се примедбе односе.

Министарство подсећа и да је већ 4. маја, непосредно након трагедије у школи "Владислав Рибникар", у циљу психолошке подршке ученицима, наставницима и родитељима, оформило стручни тим.

Првом састанаку су, поред наставника и психолога школе, присуствовали представници УНИЦЕФ-а, Министарства просвете и Министарства здравља, заједно са представницима Републичке стручне комисије за ментално здравље.

Након састанка, Министарство здравља је упутило захтев Институту за ментално здравље у Београду, Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину и Клиници за психијатрију УКЦС.

"Све ове установе су на захтев Министарства здравља, а према плану Министарства просвете, делегирале чланове који су сваког дана радили у сменама од 8.00 часова до 12.00 часова и од 12 часова до 16 часова.

Поред тога, на захтев Министарства просвете, представници здравствених установа су присуствовали и родитељским састанцима", наводи се у саопштењу.

Додаје се и да су све ове здравствене установе, као и друге здравствене установе које располажу психијатријским одељењима отвориле бесплатне телефонске линије и обезбедиле разговоре и прегледе и у самим здравственим установама свима којима је то потребно.

Списак психијатара и психолога здравствене установе су доставиле Министарству здравља, док је рад тимова координиран свакодневно, наводи Министарство и додаје да је ове активности и даљу координацију од 11. маја преузела Радна група за подршку менталном здрављу и сигурности младих коју је формирала Влада Србије.

image