Србија и Балкан

Србија шаље новог амбасадора у Подгорицу: Односи са Црном Гором се поправљају после две и по године

Ниједан званичник Србије годинама није отишао у званичну посету Црној Гори, а ти лоши односи након смене власти Мила Ђукановића напокон би могли да се поправе
Србија шаље новог амбасадора у Подгорицу: Односи са Црном Гором се поправљају после две и по године© R.R./ATAImages

Две и по године након што је амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић проглашен за персону нон грата, дипломатска пат-позиција Београда и Подгорице ускоро би требало да се разреши. 

Уместо Божовића у црногорску престоницу ће путовати највероватније неки други дипломата, пишу "Новости".

Тиме би залагање за побољшање односа двеју држава, изречено током инаугурације новог црногорског председника Јакова Милатовића, могло да добије конкретан облик. На неки начин га је наговестио и сам Милатовић који је у првом интервјуу по ступању на дужност рекао да су добри, квалитетни и садржајни односи са Србијом драгоцени, као и да ће ружне фазе у односима две земље из минулог периода остати у прошлости.

"У том смислу очекујем да именовањем нових амбасадора у Подгорици и Београду степен дипломатског представљања вратимо на одговарајући ниво, како би у другачијим политичким околностима дипломатски представници могли да буду неупитна тачка повезивања, спајања, сагласја, односно квалитетна спона две државе, промовишући оно што су заједнички интереси за добробит грађана и Црне Горе и Србије", казао је Милатовић.

Политички аналитичар Срђа Вукадиновић каже да релаксирајуће делује изјава о отопљавању односа са Србијом као најближег суседа и првог партнера, па и у светлу тога и када је реч о амбасадорима.

"Ти односи се никада не смеју реметити. Али на несрећу Црне Горе, власт ДПС-а и Мила Ђукановића је веома дуго под ледом држала и те односе. Знамо да Александар Вучић никад није као председник Србије дошао у званичну посету Црној гори и то је трајало све до сад када се појавио на инаугурацији Милатовића. И управо долазак председника Србије најављује нове позитивније ветрове. Треба да прође извесно време како би се досадашњи нарушени односи 'испеглали'. Црна Гора и Србија ће новом политиком добити пуно, јер Милатовић није оптерећен националним и ирационалним стварима, већ је његов приоритет економија", каже Вукадиновић за "Новости".

Он очекује да везе Београда и Подгорице наставе да иду узлазном путањом посебно након конституисања нове извршне власти после парламентарних избора заказаних за 11. јун.

"Грех" Владимира Божовића

Бивши амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић је једна од 28 особа којима је био ускраћен улазак у државу, на основу података Агенције за националну безбедност.

Он је проглашен непожељним због, како је наведено, мешања у унутрашње ствари земље домаћина. Божовићев "грех" је био тај што је изјавио да је "велика и славна Мојковачка битка, као пример христолике жртве за свог ближњег и за слободу била увод у ослобођење Црне Горе и Подгоричку скупштину, као слободан израз народне воље за уједињење са братском Србијом".

Из Владе Црне Горе којом је руководио Душко Марковић, тим поводом су хитро реаговали и устврдили да је Божовић "унизио" парламент те земље која је 29. новембра 2018. године усвојила Резолуцију о поништењу одлука Подгоричке скупштине којима је, како су тада навелику, укинут суверенитете државе.

Ова одлука је посебно била драконска имајући у виду да је Божовић рођен у Црној Гори и да му се породица налази у тој земљи.

Србија је након одлуке Подгорице о протеривању амбасадора размишљала да узврати истом мером, али је од тога одустала. Црна Гора је у Србији на месту амбасадора имала Тарзана Милошевића, а када му је истекао мандат, није именован нови дипломата.

Тако је Амбасада Црне Горе функционисала на нивоу отправника послова Предрага Митровића. Очекује се да би управо он могао бити нови амбасадор Црне Горе у Србији.

image
VV inauguration
banner