Србија и Балкан

Завршена седница Скупштине; Брнабић: МУП ради свој посао, систематски смањен број дозвола за оружје

Посланици су наставили седницу која је започела 18. маја, а на којој расправљају о безбедносној ситуацији у земљи након две незапамћене трагедије у основној школи у Београду и три села око Младеновца
Завршена седница Скупштине; Брнабић: МУП ради свој посао, систематски смањен број дозвола за оружје© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Скупштина Србије jе наставила данас седницу на којој се разматра извештај Владе Србије о безбедносној ситуацији након масовних убистава у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и у селима код Младеновца и Смедерева. 

Поред владиног извештаја о безбедносној ситуацији, посланици ће расправљати и о Извештају о надзору програма комерцијалних пружалаца медијских услуга за период од октобра 2022. године до краја марта 2023. године са посебним освртом на извештавања о случајевима насиља у телевизијским програмима, који је поднело Регулаторно тело за електронске медије, са Предлогом закључка Одбора за културу и информисање.

На дневном реду је и предлог за формирање Анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности које су довеле до трагедија, који је поднео посланик Радомир Лазовић и Предлог за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу, који је поднео 61 народни посланик.

Расправа о безбедносној ситуацији је почела 18. и настављена 19. маја, а Владин извештај представила је премијерка Ана Брнабић која је рекла да ће у наредном периоду 12.368 полицијских службеника обезбеђивати 1.832 школе у Србији, како државне, тако и приватне.

  • 23. мај 2023 • 17:57

    17:57

    Завршена седница

    Данашња седница Скупштине Србије је завршена у 18 часова, а посланици ће са радом наставити сутра у десет часова ујутру.

  • 17:23

    Брнабић: Полиција ради свој посао

    Председница Владе Србије Ана Брнабић је, говорећи о масакру у Дубони, рекла да су тамо били припадници Министарства унутрашњих послова, као што их има у сваком месту у Србији, где чувају јавни ред и мир.

    "Али не може да буде 10 или 15 њих до зуба наоружаних код сваког грађанина. Наравно да је немогуће спречити овакве масовне злочине, да је могуће не би се дешавали широм света", каже премијерка и напомиње да нико није пријавио да осумњичени У.Б поседује оружје.

    Она је рекла да је Тужилаштву јуче стигла анонимна пријава у вези породице, за коју је речено да је наоружана и да потенцијално може да се догоди неки проблем.

    Припадници МУП-а су одмах изашли на терен, добили налог за претрес, исти обавили, привели чланове поменуте породице и са њима обавили разговор.

    Полиција ништа сумњиво није пронашла, али је свој посао урадила, као и Тужилаштво, нагласила је премијерка.

    Подсетила је да је министар Братислав Гашић напустио седницу јер путује у Прибој због инцидента који се десио и тензија које постоје у том граду.

    Указала је на чињеницу да од 2012. године опада тренд броја комада оружја које се држи и носи, систематски је смањен број дозвола.

    2008. година је та цифра износила 1,172,478 комада оружја, а данас износи 761,415, и то пре него што је кренула акција разоружавања, у оквиру су грађани, до сада, предали више од 35.000 комада оружја.

  • 16:36

    Настављена седница

    Након редовне паузе, седница Скупштине Србије је настављена.

  • 14:37

    Орлић прогласио паузу

    Председник Скупштине Владимир Орлић прогласио је редовну паузу од сат времена, након чега ће се посланици вратити у салу.

  • 14:28

    Грујичић о спорној сеанси у ОШ "Владислав Рибникар"

    Министарка здравља Даница Грујичић реаговала је данас поводом спорне музикотерапије која је одржана у ОШ "Владислав Рибникар" појаснивши како је дошло до тога да докторка Ранка Радуловић која се бави том врстом терапије буде послата у споменуту школу.

    "Докторка је предложила да деца са наставницима уђу и обаве групну сеансу. Деца су желела да разговарају шта се десило, како је то изгледало, неки су имали кривицу преживелих и они су заједнички схватили да не треба дасе осећају кривим што су живи", појаснила је Грујичић ситуацију.

    Једна ученица је споменула песму коју су слушали на екскурзији, а коју је певао и убијени дечак. Опширније прочитајте у одвојеној вести.

  • 14:25

    Гашић појаснио зашто је вишеструко убиство у селима код Младеновца терористички акт

  • 13:42

    Поповић: Истрага о стрељани да би се видело како је дечак био тако обучен да пуца

    Министарка правде Маја Поповић изјавила је да Више јавно тужилаштво спроводи истрагу колико је пута дечак који је извршио масакр у Основној школи "Владислав Рибникар" ишао са оцем у стрељану и како је дошло до тога да дете буде тако обучено да пуца.

    Поповићева је рекла и да се води истрага и против оца дечака.

    Истакла је да је држава одмах реаговала и на други злочин, да су судови одмах реаговали и да су извршиоци у притвору, као и они који су им омогућили да дођу до оружја.

  • 13:22

    Гашић о дојавама да су постављене бомбе

    Говорећи о безбедносној ситуацији у земљи, министар Гашић казао је да је само данас примљено много пријава о подметнутим бомбама, а да полиција ниједну не сме да остави без провере.

    Казао је и да је првог дана после злочина у "Рибникару" било 257 поступања због тога што су деца у школе долазила са разним списковима, пластичним пиштољима и претњама.

    О томе где су данас пријављене постављене бомбе прочитајте опширније у одвојеној вести.

    Србија се већ данима налази на удару лажних дојава, а она се у једном дану стигле мејлом на више од 100 адреса београдских основних и средњих школа.

  • 12:52

    Брнабић: Очекивала сам да седница почне извињењем др Милици Пејовић Милованчевић

    Председница Владе Ана Брнабић рекла је да је очекивала да ће седница почети извињењем докторки Милици Пејовић Милованчевић.

    Премијерка је рекла да је докторка Пејовић Милованчевић, в.д. директора Института за ментално здравље, од када се догодио масакр у ОШ "Владислав Рибникар", налази на "првој линији фронта".

    Сем тога, додала је Брнабићева, она је и потпредседница Радне групе за заштиту менталног здравља младих, коју је недавно основала Влада Србије.

    "Мислим да је било важно да данашња седница започне извињењем докторки Пејовић Милованчевић, чију су стручност поједини представници опозиције довели у питање прошле недеље. Али то нажалост нисмо чули. То је јединствени случај у историји, да један политичар напада стручњака, докторку из Института за ментално здравље, која је већ двадесет дана са децом и бори се у првим редовима. Али то се није догодило. Невероватно је да се у Народној скупштини руши кредибилитет Института за ментално здравље. Људски бих вас замолила да то више на овом месту никада не урадимо", рекла је премијерка.

  • 12:33

    Марсенић (НАДА): Нисмо се оглашавали јер смо сматрали да је време за тишину

    Посланик коалиције НАДА Предраг Марсенић казао је да се представници те коалиције нису оглашавали након две трагедије јер су сматрали да није време било за то.

    Он је, позивајући се на изреку да ако ти речи нису паметније од ћутања, боље је да ћутиш, али да то премијерка Брнабић није учинила.

    "Ових 20 дана у свакој ситуацији Ваше речи нису биле паметније од тишине", казао је Марсенић и поручио да би било лековито да премијерка поднесе оставку.

image