Србија и Балкан

Турска забринута због ситуације на КиМ: Позива на смањење тензија

Сви инциденти на КиМ подривају регионалну безбедност и стабилност, зато позивамо све стране да се уздрже од насиља и акција које воде ка ескалацији, саопштило је турско Министарство спољних послова
Турска забринута због ситуације на КиМ: Позива на смањење тензија© Танјуг/АП/Бојан Славковић

Турска са забринутошћу прати дешавања на северу Косова и Метохије (КиМ) и позива на смањење тензија, саопштило је данас турско Министарство спољних послова, преносе "РИА Новости".

Према речима директора болнице у Северној Митровици Златана Елека, у сукобима у Звечану између Срба и полиције тзв. Косова, као и Кфора, повређено је 50 грађана, од којих је двоје теже.

"Са забринутошћу пратимо дешавања на северу КиМ. Ови инциденти подривају регионалну безбедност и стабилност. Позивамо све стране да се уздрже од насиља и акција које воде ка ескалацији", наводи се у саопштењу.

Министарство напомиње да Анкара "веома цени конструктивну улогу мировних снага на Косову (Кфор) у спречавању ескалације".

"Са жаљењем сазнајемо да су неки војници лакше повређени услед ових инцидената. Једини начин да се смање тензије и успостави трајни мир и стабилност у региону је напредак у текућем процесу дијалога", нагласили су у министарству.

Савет за националну безбедност Србије саопштио је раније да контингент НАТО-а на Косову и Метохији, Кфор, није поступио по овлашћењима из Резолуције 1244 Савета безбедности УН током акције приштинских полицијских снага на северу српске покрајине, као и да српска војска остаје у максималној борбеној готовости.

image
VV inauguration
banner