Србија и Балкан

Хил као Курти: Солидарност с повређеним војницима и албанским новинарима, не и са Србима

Након сукоба припадника тзв. Косовске полиције и снага Кфора, Курти се оглашава на Твитеру
Хил као Курти: Солидарност с повређеним војницима и албанским новинарима, не и са Србима© TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ bg

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил изјавио је да је Бриселски дијалог једини пут напред и позвао Београд и Приштину да се одмах уздрже од акција које подстичу тензије или подстичу сукоб.

Он је то навео синоћ, у писаном саопштењу достављеном Танјугу и додао да је то оно на шта лидери обе стране треба хитно да усмере своје напоре.

Хил је додао и да је био у контакту са председником Србије Александром Вучићем како би са њим разговарао о дешавањима на северу Косова и њиховом потенцијалном утицају на будућност Србије.

"Насиље никада није прихватљиво и води само ка још већем насиљу. Тај циклус се мора зауставити јер прети да поништи године тешко стеченог напретка. Изражавам солидарност са војницима КФОР-а који су рањени у мисији очувања мира и храбрим новинарима који су повређени у обављању свог важног посла", рекао је Хил.

Занимљиво да је сличну изјаву имао и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, који је одмах по избијању сукоба написао на Твитеру да је солидаран са повређеним припадницима Кфора, али не и Србима.

Подсетимо, у јучерашњем сукобу, испред општине Звечан, повређено је више од 50 Срба, који су током дана мирно протестовали.

image