Србија и Балкан

Жиофре: Ситуација на северу КиМ забрињава Европску унију, морамо се вратити дијалогу

Емануеле Жиофре каже да у Бриселу постоји јасна и реална воља да се настави са напретком, али да тренутна ситуација на северу КиМ не помаже никоме
Жиофре: Ситуација на северу КиМ забрињава Европску унију, морамо се вратити дијалогу© Танјуг/Јадранка Илић

Шеф Делегације Европске уније у Београду Емануеле Жиофре изјавио је да је ситуација на северу Косова и Метохије забрињавајућа и навео да се мора обезбедити повратак дијалогу Београда и Приштине.

"У понедељак смо нажалост видели озбиљно насиље које морамо осудити. Видели смо да је доста људи повређено међу демонстрантима, али такође и међу припадницима Кфора, који су били тамо да би спречили насиље", рекао је Жиофре новинарима одговарајући на питање о ставу ЕУ поводом насилног упада полиције тзв. Косова у зграде општина на северу Косова и Метохије и постављања градоначелника који су изабрани на изборима које је бојкотовала српска већина.

Додао је да тренутна ситуација на северу КиМ веома забрињава ЕУ.

"Високи представник прати стање веома пажљиво заједно са специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком. У контакту су са свим странама како би се деескалирало насиље. То је нешто што морамо да урадимо. Високи представник је јасно рекао да косовска полиција мора да заустави операцију која је фокусирана на зграде општина и да демонстранти морају да се повуку јер је то корак напред", навео је Жиофре.

Нагласио је да се мора обезбедити повратак дијалогу Београда и Приштине, јер, како је оценио, једино политичко решење може вратити ситуацију у нормалност и у корист локалног становништва.

"Мислим да је важно да се покренемо у том правцу јер морамо земље западног Балкана придружити ЕУ. Председница Европске комисије Урсула Фон дер Лајен је данас у Братислави презентовала нове иницијативе и идеје, како би се земље западног Балкана приближиле ЕУ и интегрисале у тржиште ЕУ и ојачали фондови намењени западном Балкану", истакао је Жиофре.

Додао је да у Бриселу постоји јасна и реална воља да се настави са напретком, али да тренутна ситуација на северу КиМ и чињеница да дијалог Београда и Приштине не напредује не помаже никоме.

"Морамо наћи мирна решења, вратити се дијалогу, како би наставили са процесом проширења ЕУ", навео је Жиофре.

image
VV inauguration
banner