Србија и Балкан

РОСУ настаља да малтретира Србе, Харадинај покренуо предлог за смену Куртија

Мирни протести Срба одржали су се и данас у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу
РОСУ настаља да малтретира Србе, Харадинај покренуо предлог за смену Куртија© РТ Балкан

После мирне ноћи на Косову и Метохији, јутрос је већ формирана колона возила Срба који су кренули на нови мирни протест због насилног упада албанских градоначелника општина на северу Косова у зграде општина, уз помоћ тзв. косовске полиције.

У овом тренутку пољски контигент Кфора развлачи још један обруч бодљикаве жице испред зграде општине Звечан.

Тиме је препречен пролаз до зграде општине, и само десетак метара даље стоји контигент Кфора наоружани дугим цевима који будно мотре.

Према речима нашег репортера, иза кордона су четири возила косовских специјалаца, од којих два за разбијање демонстрација и још два борбена оклопна возила.

Куртијеви специјалци се тренутно не виде на улицама, јер се налазе у згради општине.

На улици је окупљен велики број грађана из Звечана и Северне Митровице који мирно стоје и зачуђено посматрају развој догађаја, међу њима су и представници Српске листе Горан Ракић и Игор Симић.

Мирни протести Срба одржани су и претходних дана у Зубином Потоку и Лепосавићу. 

Према извештају репортера РТ Балкан, многи су кренули пешке из правца Северне Митровице, пут ка Звечану је готово блокиран.

Све најновије вести са севера КиМ пратите из минута у минут уз РТ Балкан.

  • 31. мај 2023 • 20:00

    20:00

    РОСУ код Звечана ухапсили четворицу Срба

    Косовске једине РОСУ наставиле су и данас са терором над српским становништвом у селу Грабовац код Звечана, где су ухапсили четворицу младића српске националности.

    Овим поступцима настављено је неовлашћено поступање Куртијевих "специјалаца" који не би смели да улазе на север Косова и то упркос упозорењима Европске уније и САД, пише портал "in4s".

    Ухапшени су одведени у јужни део Косовске Митровице. 

    Опширнију вест прочитајте овде.

  • 19:24

    Владика Теодосије: Претећи графити узнемирили Србе у Ораховцу

    Владика рашко-призренски Теодосије одлучио је да дође у Ораховац чим је видео вест да су јутрос на српским кућама, аутомобилу и гаражи осванули графити "УЧК", владика рашко-призренски Теодосије одлучио је да дође у Ораховац.

    Каже да се на тај корак одлучио како би пружио подршку мештанима, у данима када се суочавају са новим провокацијама, изазваним подизањем тензија и насиљем на северу Косова, пише "Радио Гораждевац".

    Владику су у порти цркве Успења пресвете Богородице дочекале десетине мештана, који су се брзо окупили чим су чули да долази.

    "Знам да је ноћас било графита неких, да су оскрнавили лик Новака Ђоковића али то је вазда било и биће и немојте да вас изненађује. Ако смо опредељени да живимо на Косову и Метохији, да живимо у Призрену, Ораховцу и другим местима, онда морамо унапред да се припремимо стрпљењем да имамо трпљење и то је можда нека цена коју плаћамо зато што живимо на овим просторима. Али живећи на овим просторима ми примамо и плату, плату за све то што носимо и подносимо и та плата ће од Бога и од нашег рода стално стизати. Треба само да се молимо Богу и да истрајавамо", поручио је владика.

    Остатак беседе пронађите овде.

  • 18:53

    Петковић: Приштина решена да у ескалацији иде до краја

    Изрицање једномесечног притвора Радошу Петровићу и Душану Обреновићу, које је Кфор насумично и неосновано задржао а потом и предао злочиначкој полицији Аљбина Куртија, наставак је огољеног насиља приштинског режима над Србима на Косову и Метохији, саопштио је данас директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Петар Петковић.

    Реагујући на изрицање притвора двојици Срба ухапшених током протеста у Звечану, Петковић је истакао да "понашање Куртијеве полиције и његовог инквизиторског правосуђа наставља да нас удаљава од сваког покушаја нормализације односа и потврђује решеност Приштине да у ескалацији иде до краја, не марећи за здравље и животе људи".

    Петковић је у саопштењу навео да су Петровић и Обреновић утамничени без икаквих доказа да су учествовали у било каквом кривичном делу, а једина кривица је што носе српско име и презиме, и то је јасан покушај застрашивања и претња сваком Србину на КиМ.

    "Обреновић је поврх свега, како је потврдио његов бранилац, и дивљачки пребијен од стране Куртијеве полиције, а део одговорности за то сносе и они који су га предали на милост и немилост зликовцима", навео је Петковић у саопштењу.

  • 18:21

    Две особе повређене у пуцњави на Косову Пољу

    Две особе су повређене у пуцњави која се данас око 16 часова догодила у Косову Пољу.

    Осумњичени за овај инцидент је ухапшен и одузето му је оружје, наводи регионална полиција Приштине.

    Они су саопштили да су по добијању информације одмах изашли на лице места и предузели све потребне радње које се састоје од испитивања околности које карактеришу сам догађај.

    "Полицијски службеници су идентификовали и ухапсили осумњиченог и одузели му ватрено оружје", наводи се.

    Тренутно, у координацији са тужилаштвом, предузимају се истражне радње ради потпуног расветљавања случаја.

  • 17:47

    Атић покреће процедуре за чланство Северне Митровице у Заједници општина Косова

    Ерден Атић, нови градоначелник Северне Митровице који је на изборима 23. априла победио са 519 гласова, покренуо је иницијативу да тај град постане члан - Удружења косовских општина, преноси сајт Репортери у Приштини.

    Атић је данас упутио званичан захтев на адресу председника Асоцијације косовских општина Агима Алиуа.

    У захтеву се напомиње да као градоначелник Северне Митровице, а у сврху добробити заједнице, по члану 31 и 32 Закона о локалној самоуправи, покреће захтев за пријем Северне Митровице у чланство удружења косовских општина.

  • 17:26

    Харадинај покреће иницијативу за Куртијеву смену: Опасан је, ситуација озбиљнија него 1999.

    Бивши премијер привремених приштинских институција и председник "Алијансе за будућност Косова" Рамуш Харадинај, изразио је забринутост због ситуације на северу земље.

    Најавио је да ће покренути предлог за смену владе коју предводи Аљбин Курти након што САД уведе санкције Косову, преноси "Репортери".

    Харадинај је, након ванредне седнице Председништва Скупштине, рекао да је ситуација озбиљнија него што је била 1999. године, додајући да је за то одговоран сам премијер Аљбин Курти.

    Стога, према Харадинајевим речима, Курти треба да напусти владу јер представља опасност по земљу.

    "Веома сам забринут због ситуације у земљи. Данас је горе него 1999. године. Видим да је премијер Аљбин Курти директно одговоран за ову ситуацију. Зато мора одмах да оде. Сваки дан његовог останка на челу владе штетан је и опасан за 'државу'", казао је Харадинај.

    Према његовим речима, ово је први пут у историји да највец́и пријатељ Косова, онај који се борио за њихову слободу и који је поставио темеље независне државе Косово, Америка, уводи санкције "Косову".

    "А за то је крив један човек - Аљбин Курти. Зато позивам све оне који желе добро својој земљи, било у Самоопредељењу или у другим политичким партијама, грађане у земљи и дијаспори, да данас помогну Аљбину Куртију. А, њихова једина помоћ је да убеде Аљбина Куртија да оде са чела Владе јер је постао штетан и опасан за будућност ове земље. Тако помажу 'Косову', али помажу и њему. Онај ко доноси санкције 'Косову' из Америке, ко год да је не може да води ову државу", казао је Харадинај.

  • 16:51

    Мунш: Разматрамо распоређивање додатних НАТО снага на КиМ

    Адмирал НАТО-а Стјуарт Б. Мунш састао се са командантом Кфора на КиМ Анђелом Микелеом Ристућом.

    Према писању "Албанијан поста", Мунш је након састанка саопштио да су разговарали о могућности распоређивања још једног резервног батаљона на КиМ, који је последњих дана стављен у стање приправности.

    Више пронађите у посебном тексту.

  • 16:45

    Гренел одбрусио Лајчаку: Тешка ситуација на Косову се развила захваљујући вашим политичким решењима

    Бивши специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел реаговао је на изјаву специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да је за ситуацију на КиМ потребно хитно политичко решење, истичући да је до ескалације довела управо политика која је у вези са овим питањем вођена у последње три године.

    "Тренутна тешка ситуација се развила због ваших 'политичких решења' у последње три године", написао је Гренел, реагујући на Лајчакову објаву у којој позива на прекид насиља и тражење политичког решења за кризу на северу Косова и Метохије.

    Више прочитајте у посебном тексту.

  • 16:43

    Брнабић са делегацијом Бундестага: Немачка помно прати дешавања на КиМ

    Председница Владе Србије Ана Брнабић састала се данас са посланицима Одбора за људска права и хуманитарну помоћ Бундестага са којима је разговарала о билатералним односима, реформским процесима у Србији, као и о ситуацији на Косову и Метохији.

    Брнабић је указала и на чињеницу да су на територији јужне српске покрајине, у срцу Европе, Србима ускраћена и угрожена основна људска права.

    Поновила је досадашњу континуирану спремност Београда за наставак дијалога о нормализацији односа са Приштином и и у том контексту указала на неопходност примене Бриселског споразума.

    Брнабић је апеловала на Одбор за људска права и хуманитарну помоћ Бундестага да преузме активну улогу у решавању проблема кршења људских права на Косову и Метохији и да осуди кршења људских и мањинских права српске и осталих неалбанских заједница.

    Председница Одбора немачког Бундестага за људска права и хуманитарну помоћ Рената Алт поручила је да Немачка помно прати дешавања на Косову и Метохији и осуђује сваки вид насиља, а наставиће да пружа подршку дијалогу, наводи се у саопштењу.

    Поред чланова делегације Одбора за људска права и хуманитарну помоћ састанку у Влади Србије присуствовала је и амбасадорка Немачке Анке Конрад.

  • 16:40

    Српска листа пружила гаранције Кфору, чека се одлука мировњака

    Председник Српске листе Горан Ракић упутио је Кфору захтев да обезбеди све прилазе Звечану и градске улице у самом граду, док је високи официр Кфора, који је учествовао у преговорима затражио је од Ракића гаранције да нико неће "вређати припаднике Кфора, дирати њихова возила и заставе на возилима".

    Након што је председник Српске листе пружио тражене гаранције, сада се чека одлука Кфора.

    Официр Кфора је током преговора потврдио да ће разговарати са својим тимом о захтеву Српске листе пошто добије гаранције. Ракић је официру Кфора пружио тражене гаранције и сада се чека коначна одлука.

image