Србија и Балкан

Заповедник команде здружених снага НАТО на КиМ, разматрају размештање још једног резервног батаљона

У саопштењу Кфора се наводи да је разговарано о слању додатних 700 војника из резервног батаљона ради нормализације ситуације и унапређења безбедности на КиМ, као и о могућем распоређивању још једног резервног батаљона који би био у стању високе приправности
Заповедник команде здружених снага НАТО на КиМ, разматрају размештање још једног резервног батаљона© Tanjug/ AP Photo/Marjan Vucetic

Заповедник команде здружених снага НАТО у Напуљу адмирал Стјуарт Б. Мунш посетио је данас Косово и Метохију и упутио позив свим странама да се "уздрже од даљих неодговорних одлука и поступака и уместо тога преговорају", пренели су локални медији.

Адмирал Мунш се састао са командантом снага НАТО на КиМ (Кфор) како би разговарао о будућим плановима и операцијама у складу са мандатом Кфора и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН из 1999. године.

У саопштењу Кфора објављеном на Твитеру, наводи се да су вођени разговори о слању додатних 700 војника из резервног батаљона ради нормализације ситуације и унапређења безбедности на КиМ, као и о могућем распоређивању још једног резервног батаљона који би био у стању високе приправности у случају потребе за додатним трупама.

Амерички адмирал се сусрео са војницима Кфора из Мађарске и Италије који су повређени на дужности током протеста одржаног у понедељак у Звечану и похвалио њихово ангажовање.

Мунш се такође састао са амбасадорима Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава како би се са њима консултовао о повратку дијалога и прекиду насиља.

Све најновије вести са севера КиМ пратите из минута у минут уз РТ Балкан овде.

image