Србија и Балкан

Продужен притвор оцу дечака који је извршио масовно убиство у ОШ "Владислав Рибникар"

Сумња се да је Владимир К. у претходном периоду обучавао свог сина да рукује ватреним оружјем и муницијом
Продужен притвор оцу дечака који је извршио масовно убиство у ОШ "Владислав Рибникар"© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Виши суд у Београду продужио је данас, на предлог Вишег јавног тужилаштва, притвор за још 30 дана Владимиру К, оцу дечака К.К. (13) који је 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар" убио десет и ранио шест људи.

Притвор је продужен због особитих околности, које указују да ће окривљени, у случају боравка на слободи, у кратком временском периоду поновити кривично дело, као и с обзиром на то да је окривљени основано сумњив да је извршио кривично дело за које је прописана казна затвора дужа од десет година, а начин извршења и тежина последица кривичног дела довели су до узнемиравања јавности, које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка, саопштио је Виши суд.

Владимир К. је ухапшен одмах након што је његов син, који није кривично одговоран пошто нема навршених 14 година, починио злочин у школи.

Више јавно тужилаштво против њега спроводи истрагу због сумње да је извршио тешко кривично дело против опште сигурности.

Сумња се да је Владимир К. у претходном периоду обучавао свог сина да рукује ватреним оружјем и муницијом, тако што га је водио у стрељачки клуб, како би увежбавао гађање мета из ватреног оружја, упркос чињеници да дете има 13 година и да таква активност и обука очигледно не одговарају његовој животној доби, саопштило је раније тужилаштво.

Владимир К. је, како се сумња, поступио супротно одредбама Закона о оружју и муницији и супротно Правилнику о просторно техничким условима за безбедно смештање оружја и муниције, јер није обезбедио услове за безбедан смештај и чување оружја и муниције тако да оно не може доћи у посед неовлашћених лица, односно да буде закључано и посебно одвојено у сефовима, касама или сличним ормарима, који се не могу лако отворити.

Сумња се да је, услед оваквог његовог поступања, 3. маја његов син успео да дође у посед пиштоља "збројевка шедоу", калибра 9x19мм и пиштоља марке "ругер МК" калибра 22ЛР, за које осумњичени Владимир К. поседује дозволе надлежног органа, а које се налазило у неправилно обезбеђеном металном сефу у ормару у предсобљу стана.

Дете је оружје и муницију понело са собом у ОШ "Владимир Рибникар" у Београду, коју похађа, где је испалио велики број хитаца и лишио живота радника обезбеђења и осморо ученика, а тешко ранио наставницу школе и шесторо ученика од којих је једна девојчица у међувремену преминула.

Осумњичени је на саслушању негирао извршење кривичног дела и детаљно је изнео одбрану.

Његов син, који према важећим прописима није кривично одговоран, јер нема навршених 14 година, смештен је ради опсервације у одговарајућу психијатријску установу за децу и омладину.

Поред овог поступка, у току је и предистражни поступак против мајке дечака како би се утврдило да ли у њеним радњама има елемената извршења кривичног дела занемаривање и злостављање детета, а у току су и провере у односу на стрељачки клуб у којем су отац и син вежбали пуцање.

image