Србија и Балкан

Скупштина Српске следеће недеље разматра резолуцију о заштити Срба на КиМ

Резолуцијом, чији је предлагач председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, поздравља се и право Србије да брани свој територијални интегритет и суверенитет гарантован међународним правом и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН
Скупштина Српске следеће недеље разматра резолуцију о заштити Срба на КиМ© Народна Скупштина Републике Српске

Народна скупштина Републике Српске поздравља право Србије да брани опстанак српског народа на Косову и Метохији уколико се косовски Албанци и њихове власти одлуче за употребу насиља, наводи се у предлогу резолуције о заштити Срба на КиМ и територијалном интегритету и суверенитету Србије, коју би парламент РС требало да разматра наредне седмице, преноси РТРС.

Резолуцијом, чији је предлагач председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, поздравља се и право Србије да брани свој територијални интегритет и суверенитет гарантован међународним правом и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, као права која јој нико нити може оспорити нити одузети.

Осим тога, осуђује се константно кршење људских права Срба и другог неалбанског становништва, посебно права на живот и на имовину, од стране косовских Албанаца и њихових власти.

Резолуцијом се позивају представници међународне заједнице да озбиљно осуде кршење људских права Срба и неалбанског становништва на Косову, укључујући и осуду недавне прекомерне употребе силе косовске полиције приликом насилног уласка у општинске зграде у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, услед чега је повређено више Срба.

Такође, позивају се представници међународне заједнице да спрече присвајање и уништавање српске културне баштине на КиМ.

Подржавају се напори Србије у очувању територијалног интегритета и суверенитета који је загарантован међународним правом и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

У тексту предлога резолуције апелује се да дипломатски представници Европске уније и САД изврше већи притисак на косовске Албанце да се примени Бриселски споразум у којем се предвиђа успостављање заједнице општина у којима Срби чине већинско становништво на КиМ.

Истиче се да се сви спорови између српског и албанског народа морају решавати мирним путем, уз поштовање достојанства сваког народа.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске раније је одлучио да редовна седница парламента буде одржана у уторак, 6. јуна.

image