Србија и Балкан

Протест "Србија против насиља": Део учесника остао код Арене, остали правци проходни

Учесници протеста развили су транспарент "Србија против насиља", а на коме су наведени и медији попут Пинка, Курира Хепија, Ало, Информер
Протест "Србија против насиља": Део учесника остао код Арене, остали правци проходни© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Део учесника опозиционог протеста у Београду остао је вечерас на аутопуту испред београдске Арене, где је саобраћај и даље у прекиду.

Саобраћај је успостављен на Газели и у Улици Кнеза Милоша, као и на Бранковом мосту.

Копредседник странке Заједно Небојша Зеленовић рекао је вечерас да се људи полако разилазе и да нико није очекивао да сви остану, али да их има довољно да се, како је рекао, "настави борба до испуњења захтева" и поздравио све који су учествовали.

Организатори су рекли да ће окупљање наставити код пумпе у близини Сава центра.

Део учесника протеста "Србија против насиља" који су се окупили испред Народне скупштине око 18 сати и након тога прошетали улицом Кнеза Милоша и моста Газела стигли су на Бранков мост који су ипак блокирали, а саобраћај је био обустављен у оба правца, преноси Танјуг.

Демонстранти су долазили из правца Новог Београда, а један од нових захтева који се појавио јесте и оставка председника Србије Александра Вучића.

Они су носили  транспарент "Србија против насиља", а на коме су наведени и медији попут Пинка, Курира Хепија, Ало, Информер.

Поред имена тих медија стоји и знак X, који алудира на њихово гашење.

На протестима је био и Златко Кокановић, један од вођа протеста пољопривредника, рашчињени монах Антоније, лидер забрањене организације "Образ" Младен Обрадовић, као и Миран Погачар, левичарски екстремиста из Новог Сада.

На протесту су и посланик Народне странке Синиша Ковачевић, шеф посланичке групе "Морамо-Заједно" Небојша Зеленовић, Сергеј Трифуновић из ПСГ-а, председник покрета "Срце" Здравко Понош, председник покрета "Крени-Промени" Саво Манојловић, лидер "Еколошког устанка" Александар Јовановић Ћута, Радомир Лазовић из "Не давимо Београд" , председник "Покрета за преокрет" Јанко Веселиновић, председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, председник Демократске странке Зоран Лутовац, посланик ДС Срђан Миливојевић, председник Социјалдемократске странке Борис Тадић, као и бивши посланик Срђан Ного и некадашњи министар Велимир Илић.

Протест је почео око 18 часова испред Дома Народне скупштине где су поновљени захтеви, између осталог, тражи се смена чланова РЕМ-а, укидање националних фреквенција ТВ Пинк и ТВ Хепи, као и смене министра унутрашњих послова Братислава Гашића и директора БИА Александра Вулина.

На протестима дошло до туче

Учесници опозиционог протеста "Србија против насиља" блокирали су вечерас мост Газела, а како јавља Танјугов извештач, дошло је и до туче између окупљених.

Према информацијама извештача, једна особа је повређена, а интервенисала је и Хитна помоћ.

На опозиционом протесту "Србија против насиља" окупљенима се обратила пољопривредница из Пећинаца Јелена Михајловић која је позвала окупљене да блокирају мост Газела и Бранков мост у Београду, јер им до сада нису испуњени захтеви.

Михајловић је поновила опозиционе захтеве са претходних протеста, у којима се тражи моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националним фреквенцијама, забрану штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс, као и смену министра унутрашњих послова Братислава Гашића и директора БИА Александра Вулина и усвајање оставке министра просвете Бранка Ружића.

Такође, траже и смену руководства РТС због емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију, одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, како су навели, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Подсетимо, прошлог петка је такође одржан други протест "Србија против насиља", а тада је саобраћај на мосту Газела био блокиран нешто мање од два сата.

Током претходног протеста, све је протекло без инцидената, а на почетку колоне је био развијен транспарент "Србија против насиља".

 

image
VV inauguration
banner