Србија и Балкан

Завршен четврти протест "Србија против насиља"

Незадовољни грађани протестовали су испред РТС-а, а затим се упутили ка Ташмајданском парку
Завршен четврти протест "Србија против насиља"© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Четврти протест "Србија против насиља" одржан је испред РТС-а, где је формиран је велики обруч грађана који су изразили незадовољство радом јавног сервиса.

Незадовољни грађани прво су прошетали од Скупштине Булеваром Краља Александра до Правног факултета, након чега су скренули лево у Београдску улицу, лево у Улицу Илије Гарашанина и поново лево у Таковску до РТС-а.

Грађани су испред зграде телевизије звижали и узвикивали "уа".

Демонстранти су истицали да јавни сервис Србије мора извештавати у интересу свих грађана.

Они су испред РТС-а остали до почетка "Дневника 2" када је емитован прилог о скупу, а затим су се упутили ка Ташмајданском парку, где је најављено обраћање говорника. 

Захтеви грађана који протестују, између осталог су, да се смене чланови РЕМ-а, укину националне фреквенције ТВ Пинк и ТВ Хепи, смени руководство РТС-а због програма који наводно афирмишу насиље, да се угасе медији који крше новинарски кодекс, и смене министар унутрашњих послова Братислава Гашића и директор БИА Александра Вулина.

Организатори су позвали грађане да током шетње понесу цвеће и оставе га испред Народне скупштине "како би указали поштовање према жртвама масовних убистава и саосећање са породицама и пријатељима погинулих".

Они су подсетили да не одустају од протеста, а за данашњи скуп планирано је формирање обруча око РТС-а.

Протести "Србија против насиља" одржани су у понедељак, 8. маја, у петак, 12. маја, а потом и прошлог петка, 19. маја.

На протест су дошли председник Демократске странке Зоран Лутовац, Радомир Лазовић и Добрица Веселиновић из покрета "Не давимо Београд", Александар Јовановић Ћута из покрета "Морамо - Заједно".

Скуп су, уз Јовановића, пријавили и Мирослав Алексић из Народне странке, Мариника Тепић из Странке слободе и правде, Срђан Миливојевић из Демократске странке, Биљана Ђорђевић из покрета "Не давимо Београд", као и Небојша Зеленовић из странке "Заједно".

Зеленовић је, иначе, пре неколико дана, са Борком Стефановићем из "Странке слободе и правде" и Павлом Грбовићем из "Покрета слободних грађана", био у америчкој амбасади на састанку са америчким сенатором Крисом Марфијем и амбасадором Кристофером Хилом.

image
VV inauguration
banner